2015. jún 17.

A hiperérzékenység 13 ismérve

írta: Göbölyös N. László
A hiperérzékenység 13 ismérve

emotions-et-hypersensibles_imagepanoramique500_220.jpg

Vannak emberek, akik érzékenyebbek másoknál. Ez nem okvetlenül rossz dolog. Elaine Aran francia pszichológus szerint a hiperérzékenyek a népességnek kb. 20 %-át képviselik. A doktornő a Huffington Post számára foglalta össze ismérveit:

1.A hiperérzékenyek sírnak, amikor mérgesek, szomorúak vagy boldogok, egyszerűen azért, mert intenzívebben élik át a dolgokat és ennek megfelelően reagálnak.

  1. 70 %-uk introvertált, 30 %-uk extravertált. Idegesek lesznek, amikor döntéseket kell hozniuk. Nehezen választanak akkor is, amikor csak azt kell eldönteni, hogy hova menjenek vacsorázni. Főként azért, mert elrémiszti őket a gondolat, hogy rossz döntést hozhatnak.
  2. Környezetükben észreveszik a legkisebb hangulatváltozást, ha barátjuk, aki szokása szerint felkiáltó jellel fejezi be az SMS-eit, az utóbbi időben csak pontot rak közlendője végére, biztosan észreveszik és “ bogyóznak” rajta.
  3. Viszont mindig ott vannak, ahol együttérzésre van szükség. Ha valaki szenved, ők is szenvednek és megtesznek mindent, hogy megvigasztalják a szomorkodót. A hiperérzékenyek nagyon jó tanárok és terapeuták.
  4. Utálják az erős és az ismétlődő zajokat.

6.Számukra az az ideális, ha otthon, vagy egy csendes helyen dolgozhatnak.

  1. Mivel van empátiájuk, jó munkatársak, de csak addig, amíg nem kell valamilyen végső döntést hozniuk.

8.. Utálják a horrorfilmeket. Az empátia, amit mások iránt éreznek a hiperstimulációval kombinálva elviselhetetlenné teszi számukra azokat.

  1. Nagyon nehezen viselik el a kritikát, ezért elkerülnek minden olyan helyzetet, amely ezzel járhat. Hajlamosak arra, hogy mindent megtegyenek azért, hogy elnyerjék mások tetszését, vagy kisebbítsék magukat.
  2. Nem szeretik, ha a rovásukra tréfálkoznak, a velük viccelődő ne számítson arra, hogy nevetni fog idétlen élcen. Ez buta dolog, de nem tud másként reagálni, éppen azért, mert mélyen átérez mindent.

11 . A többieknél érzékenyebb a fajdalomra.

  1. Mély kapcsolatokról álmodnak, hajlamosak unatkozni a házasságban, főként az idővel bekövetkező mindennapi rutin miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kapcsolattal elégedetlenek és a gyógyírt meg lehet találni különböző, stimuláló beszélgetésekben.
  2. A hiperérzékenyek nem tudnak nem hiperérzékenyek lenni. Egy, a Brain and Behaviorban 2014-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy az empátiához és a megismeréshez kapcsolódó agyi zónák erősebben stimulálódnak a hiperérzékenyeknél, amikor érzelmileg feldúlt állapotban lévő emberek fotóit mutatják nekik. Vagyis, így vannak beprogramozva. Ezt a többieknek tudomásul kell venniük és szeretni kell őket, nem szabad gúnyt űzni érzékenységükből. A hiperérzékeny akkor a maga oldaláról megpróbál nem sírva fakadni ennyi megértés előtt - véli Elaine Aron doktor.
Szólj hozzá

tudomány pszichológia érzékenység