2015. jún 23.

Árverési cégek legalizálják az IS zsákmányait

írta: Göbölyös N. László
Árverési cégek legalizálják az IS zsákmányait

palmyra.jpg

Amikor május 20-án az Iszlám Állam bevette Palmirát, vezetői azt nyilatkozták, hogy nem semmisítik meg a város archeológiai zónáit. Május 27-én viszont a parancsnok bejelentette a szíriai rádióban, hogy a milicisták ledöntik a szobrokat, de békén hagyják a történelmi műemlékeket és a romokat. Azóta már olyan hírek láttak napvilágot, mely szerint aláaknázzák a felbecsülhetetlen értékű régészeti kincseket. Ami valószínű: ezekből az értékekből sok már elindult egy tekervényes útra.

A szíriai, iraki, líbiai és egyiptomi múzeumokból és ásatásokból eredő műkincs-csempészet nem láttatja magát, de hála a titkosszolgálatok munkájának, sok minden kiderül. Van olyan műkincs - rendszerint a kevésbé értékes- amely a Facebookon vagy az eBay-en jelenik meg, a nagy értékűek, amelyeknek kereskedelmi forgalma több, mint évi két milliárd euró, szövevényesebben jut el a gyűjtőhöz. A sírrablók és a tolvajok a háborús országokban bulldózerrel és kézi szerszámokkal dúlják fel a lelőhelyeket, az egyiptomiak és a mezopotámiaiak úgy néznek ki, mint a sajt a sok illegális gödör miatt. A leleteket a csempészek gyűjtik össze és Bejrutba viszik, amely a csempészet központjának számít. A város kikötőjéből évente egy millió tartályhajó indul el, azaz naponta 2.740. Az ellenőrzések esetlegesek, tehát a gyakorlatban csaknem minden átmegy. A hajók és a konténerek különböző árukat, szállítanak, a műkincseket a konténerek dupla feneke tartalmazza és a Tirek. A kikötői vámőrség szűrőként működik, találomra ellenőriznek és könnyen becsapják őket. Főként a Tirek, amelyek közül sokan használják a Carnet-Tirt, egy nemzetközi dokumentumot, amely csak azt engedi, hogy a kamionokban szállított árut az út kezdetén és a végcélnál ellenőrizzék. A csempészeknek ez ideális, az ellenőrzés gyengesége miatt a büntetlenség garantált.

Az áru Bejrutból a Balkánra jut, ahol szétosztják. A hálózat elviszi Svájcba, ahol a fekete piac elleni törvények puhák. Együttműködő művészettörténészek aztán garanciális bizonylatokat fabrikálnak hozzájuk, hamis származást. Így a műtárgyak illegális voltukból átalakulnak szabályosan eladhatókká a londoni árverési cégeknél, valamint gazdag amerikai múzeumok is gond nélkül kiállíthatják. Árverési cégek és múzeumok, amelyeknek neve már ismert a hatóságoknál, gyanú felettiekké válnak, pedig közvetett finanszírozói a csempészetnek és a terrornak.

Szólj hozzá

háború csempészet műkincsek iszlám állam Palmira