2015. júl 03.

És a herceg szétosztja vagyonát

írta: Göbölyös N. László
És a herceg szétosztja vagyonát

014513723-9fadb4d6-7d9a-40f7-b282-fa83ad1b1491.jpg

Azt szokták mondani egyes hipergazdag emberekre, hogy annyi pénze van, hogy annyi nincs is a világon. Valid bin Talal szaúdi herceg minden bizonnyal közéjük tartozik. A Kingdom Holding tulajdonosa, azé a cégé, amely 95%-ban birtokolja többek között a Four Seasons luxusszálloda-láncot, a Citigroupot, a Twittert, az Apple-t. És emellett hatalmas magánvagyona is van, a Bloomberg szerint kb. 32 milliárd dollár. Nos, ezt a 32 milliárdot fogja a herceg hamarosan szétosztani.

Valid bin Talal, az arab világ leggazdagabb embere, sokszor meglepte már a világot szenzációs vásárlásaival, befektetéseivel. Legújabb bejelentése nem kevésbé okozott megdöbbenést. A herceg közölte, hogy magánvagyonát orvosi kutatásokra, a kultúrák közti párbeszéd elősegítésére, a világ legelhagyottabb vidékeinek elektromos árammal való ellátására, iskolák, árvaházak építésére, természeti katasztrófák megelőzésére, és nem utolsó sorban a nők jogainak támogatására kívánja adni. Az adományokból pedig bármely ország részesülhet, függetlenül attól, hogy iszlám vallásúak-e vagy sem. Függetlenül attól, hogy immár másfél évtizede hallgatjuk a civilizációk végső összecsapásáról szóló jövendöléseket - 9/11-től Port-el-Kantouig.

A szaúdi királyság alapítóinak leszármazottja, aki mindig távol tartotta magát a politikától, Bill Gates, Warren Buffet és Mark Zuckerberg nyomdokaiba lép. Korábban ő maga is hozzájárult Gates alapítványához potom három milliárddal. És számára a mostani bejelentés csak a kezdet, "a jövő előkészítése".

Mondhatjuk erre, hogy Valid herceg, akinek tavaly is 12,5 %-kal nőtt a vagyona, megteheti ezt.

De ő meg is teszi. Mert neki eszébe jutott. Pedig ő sincsen közelebb az egyszerű néphez, mint milliárdos társai Amerikában vagy még inkább Közép- és Kelet-Európában. Legfeljebb messzebbre lát a rijádi felhőkarcolóból... 

Szólj hozzá

jótékonyság vagyon Szaúd-Arábia Valid bin Talal