2015. júl 05.

Vegán zenészek az Élhető Földért

írta: Göbölyös N. László
Vegán zenészek az Élhető Földért

morrissey-0128.jpg

Morrissey, a The Smiths együttes volt énekese, a veganizmus megszállott híve a június 18-i Live Earth megrendezése előtt az alapító Al Gore, volt amerikai alelnököt és az esemény másik szervezőjét, Kevin Wallt vette célba..A nekik címzett levelében azt javasolta, hogy a hét kontinensre kiterjedő megakoncertek idejére csak vegán menüt szolgáljanak fel az éttermek, mert képmutatás lenne húst és tejes ételeket adni olyan rendezvényen, ahol a klímaváltozás kockázatairól beszélnek.

”Tudjuk, hogy az állattenyésztés milyen súlyosan csökkenti a világ vízforrásait és az egyik okozója az üvegház-hatásnak. Húst adni a Live Earth-ön olyan lenne, mint pisztolyokat osztogatni egy fegyverkorlátozásért tüntető felvonuláson”. - írta Morrissey, aki a szervezők “ erkölcsi kötelességére” apellált. A levelet a Peta/ People for Ethical Treatment of Animals / honlapján terjesztették és a szervezet online petíciót is indított annak érdekében, hogy Al Gore-t és Wallt meggyőzzék arról, hogy csak vegetáriánus ételeket szolgáljanak fel minden olyan helyen, amely otthont ad az eseménynek.

Morrissey harca a húsfogyasztás ellen régi keletű. 1985-ben a Smiths énekeseként részese volt az együttes Meat is Murder című lemezének és 2013-ban neki sikerült a történelem első vegetáriánus koncertjét megszervezni a világ egyik legnagyobb stadionjában, a Los Angeles-i Staples Centerben. Elérte, hogy a koncert idején a MacDonald’s-ok zárva legyenek és a többi elárusító helyeken ne lehessen húst kapni. Előtte ugyanezt megpróbálta Paul McCartney is, de eredménytelenül. Morrissey akkor a koncert bevételének felét a Petának adta.

Néhány hónappal ezelőtt az énekes némi megütközést keltett azzal a kijelentésével, hogy nem lát különbséget a húsevés és a pedofília között, mivel “mindkettő erőszak, gyilkosság.” Beyoncé ellen is kifakadt mivel, szerinte táskái okozzák az orrszarvúak kihalását. Morrissey volt az, aki visszautasította, hogy részt vegyen az ABC egy show-ján, amikor megtudta, hogy a vendégek között olyanok is vannak, akik szenvedélyes vadkacsa-vadászok.

Gordon Ramsay, a híres angol séf neki köszönhetően vesztett el 10 ezer fontot, mert az énekes beperelte egy számának engedély nélküli használata miatt. Az összeget szintén a Peta kapta meg.

Morrissey előtte az angol királyi család sem szent. Véleménye, hogy “ijesztő módon bánnak az állatokkal és Károly herceg nélkül jobb hely lenne a világ. Mezeket csináltatott magának és együttesének “Utáljuk William-et és Kate-et” feliratta. A királynőt pedig azért kárhoztatta, mert “ annyi bundája van, hogy be lehetne velük teríteni egész Oroszországot.”

Paul McCartney-val is elégedetlen, mert közel áll a királyi házhoz és ha igazán szeretné az állatokat, visszautasította volna a Sir címet. .Morrisey itt erős túlzásokba esett, mivel McCartney több mint negyven éve vegetáriánus, harcol az állatok jogaiért, létre hozta feleségével a Linda McCartney Food vegetáriánus ételcsaládot, ilyen szellemben nevelte a gyermekeit és kijelentette, hogy ha a vágóhidaknak üvegfalai lennének, az emberek nagy része vegetáriánus lenne.

Nagy vegás Moby is. Az egyik első lemezének címe: Animal Rights. Publikált egy könyvet is, amelynek alcíme: kétszer is gondoljátok meg, hogy húst egyetek! Egy másik könyve, a Teany Book vegán recepteket tartalmat és ez a neve az étteremnek is, amelyet Manhattanben nyitott. A húsiparral folytatott vitáiban, a bálnavadászat betiltásáért vívott harcában Moby felhasználja a Facebookot elrettentő fotók terjesztésére és Morrissey Al Gore-hoz intézett levelet is elolvasásra és terjesztésre tanácsolta.

Melléjük sorakozik Prince is, aki 1998-as lemezén, az Animal Kingdomon nyilvánította ki, hogy nem eszik sem vörös húst, sem fehér halat. 2006-ban a Peta által meghirdetett versenyén ő nyerte a világ legszexisebb vegánjának címét.

Thom Yorke, a Radiohead énekese a Meat is Murdert hallgatva vált vegánná. Ezt a szokását 21 éve tartja és kijelentette, hogy fizikailag jól érzi magát tőle. Hogy a hús elutasítása mennyire „műfaj-független”, arra példa, hogy a rock-műfajban egyaránt híres vegetáriánus Peter Gabriel, Bryan Adams, Sinéad O’Connor, Billy Joe Armstrong a Green Day-ből és Geezer Butler, a Black Sabbath basszusgitárosa is.

A múlt évben Jared Leto úgy reagált arra a hírre, hogy Oscarra nevezték, hogy kijelentette, vegán palacsintával ünnepli meg az eseményt.

Szólj hozzá

zene rock Al Gore veganizmus Morrissey Live Earth