2015. júl 08.

Miért szeretik a szúnyogok az embereket?

írta: Göbölyös N. László
Miért szeretik a szúnyogok az embereket?

moustique.jpg

Miért részesítik a szúnyogok előnyben az emberi vért az állatival szemben? A Princeton-i egyetem kutatói fedezték fel, hogy az ok a rovar antennáiban elhelyezkedő génben van. A szóban forgó gén OR4 néven ismert és a több, mint 3.500 szúnyogfajta között különösen egyben, az Aedes aegypti-ben aktív. A választás azért esett rá, mert különösen veszélyes a csípése, a dengue kórt, a sárgalázat és a chikungunya-vírust terjeszti.

A nőstényeknek szükségük van vérre, hogy a szükséges proteint biztosítsák a tojás megéréséhez.

Az Aedes aegypti genómáját összehasonlították egy közeli rokonáéval, az Aedes aegypti formosus-szal, amely nem szív embervért. Így derítették ki, hogy az Aedes aegypti antennáiban helyezkedik el az az erősen aktív gén, amelynek receptora érzékeny a sulcaton nevű molekulára, amelyet az emberi szervezet négyszer nagyobb mennyiségben termel, mint az állati.

A kutatás eredményei - amelyek a Nature-ben jelentek meg - segíthetnek abban, hogy új módszerek jöjjenek létre a rovar és az általa terjesztett betegségek ellen.

Jó tudni, hogy a világban élő millió fajta rovar közül “csak” néhány száz “ vámpír” és nem minden szúnyog él embervérrel.

Szólj hozzá

vírus tudomány vér szúnyog