2015. júl 09.

Leleplező film a Szcientológiai egyházról

írta: Göbölyös N. László
Leleplező film a Szcientológiai egyházról

cruise.jpg

Miután elmesélte a Bush-kormányzat illegális praktikáit (Taxi to the Dark Side - 2008. Oscar-díj a legjobb dokumentumfilmért) és a katolikus egyházban történt szexuális visszaéléseket (Mea Maxima Culpa: csend az Isten házában, 2012) Alex Gibney amerikai rendező a Sundance fesztiválon bemutatta a Going Clear: Szcientológia és a hit börtöne című filmjét.

A rendező alapul vette Lawrence Weight Going Clear: Scientology Hollywood and the Prison Belief cimü könyvét, és arra törekedett, hogy bemutassa hitelesen a Szcientológiai egyházat, igazán dokumentált tényekkel. Ennek érdekében főként az egyház volt tagjainak közvetlen tanúságaira támaszkodott, azokéra, akik vállalták, hogy megjelennek a videofelvételen, amikor elmondják tapasztalataikat. A leghíresebb közöttük Paul Haggis, aki 2004-ben Oscar-díjat kapott az Ütközések című filmjéért. Ő 20 éves volt, amikor belépett a Szcientológiába és harminc év után, 2008-ban lépett ki belőle. Egy másik tanú Jason Beghe színész, aki 13 évig volt ennek az egyháznak a tagja és jelenleg az NBC Chicago PD című sorozatban játszik. Megszólaltak a filmben olyan tagok is, akik nagyon fontos szerepet játszottak a szervezetben, így Marty Rathbun, aki évekig volt David Miscavige elnöknek volt a jobb keze vagy Mike Rinder, a közösség szóvivője és Sylvia Taylor, aki a Hollywood Celebrity Centre-ben toborozta az új tagokat a hírességek között, vagy Sarah Goldberg, aki az egyházban elérte “a legmagasabb spirituális szintet.”

Nem adott viszont interjút Tom Cruise, Nicole Kidman és John Travolta, bár a két színészről Gibney bevett a filmbe korábbi interjúkat és hivatalos felvételeket a mozgalom konvencióján való részvételükről.

Mit tud meg a Szcientológiáról a filmből a néző? Megismerkedik főként azzal az erőszakos mechanizmussal, amellyel az egyháznak sikerül a tagjait átváltoztatni fanatikus hívőkké, akik képesek szakítani családjuk azon tagjaival, akik nem osztják meggyőződésüket. Mint ahogy Haggis mondja a film végén:” Amikor hiszel, nem gondolkodsz a saját fejeddel.”

A filmből világossá válik az is, hogy a Szcientológiai egyháznak ez a módszere azt a célt szolgálja, hogy erősödjön a tagoknak az elkötelezettsége iránta.

Hogy ezt elérje, az egyház, amelyet az amerikai kormány 1993-ban ismert el annak, hosszú pénzügyi huzavona után ( az egyházaknak nem kell adót fizetniük!)‚ az alapító L. Ron Hubbard által kitalált fantáziadús sci-fi elméleteket kever olyan gyakorlatokkal, mint a önelemzés és a gyónás. Hogy megszabaduljon a test a rossz szellemektől, amelyeket Xenu isten szabadított az emberiségre 75 millió évvel ezelőtt, mindenkinek a saját agyában kell ásnia egy hosszú, auditing-nek nevezett gyakorlatsorozaton keresztül, amely megszabadít a traumáktól és a bűntudattól. A természetesen fizetős gyakorlatok (az egyház vagyonát 3 milliárd dollárra becsülik és időről időre felmerül vele szemben a vád: tulajdonképpen nem más, mint egy nemzetközi pénzmosoda...) mindenkinek lehetőséget adnak, hogy megismerje gyenge pontjait, hibáit. Ezek az információk aztán arra szolgálnak,hogy a tagok “ clear”-ek legyenek, megtisztuljanak minden félelemtől, és ahogy a meginterjúvoltak állítják, hogy a Szcientológia magához láncolja őket.

Nagyszerű dokumentarista lévén, Gibney nem véd semmilyen álláspontot, csupán elmondja a tényeket, amelyekre egy kis fényt vetít. Felveti a kényelmetlen témákat. Ezzel együtt a két óra leteltével a nézőnek mégis az a benyomása, hogy valódi horrorfilmet látott - írja a Corriere della Sera.

Közismert, hogy számos híres színész, zenész a mai napig tagja a Szcientológiai egyháznak, köztük Chick Corea, Edgar Winter, Will Smith, de ki hitte volna, hogy Hubbard egyik első nagy híve a némafilmcsillag Gloria Swanson volt, és közéjük tartozott egy időben J.D. Salinger, valamint William S. Borroughs is? Az még köztudott, hogy milyen nagyságoknak sikerült kiszabadulniuk a karmaik közül. Csak néhány név: az orosz balettzseni Mihail Barisnyikov, Oliver Stone, Shirley MacLaine, vagy Leonard Cohen, aki később a Famous Blue Raincoat című dalában tett is erre egy finom célzást: "Did you ever go clear?" (Megtisztultál-e valaha?)  És egy ideig hallgatta kurzusaikat Charles Manson is. A hírhedt sátánista szekta vezetője állítólag azért hagyta ott a Szcientológiát, mert Hubbardot „túlságosan őrültnek” tartotta….

Bizonyára sokan emlékeznek arra a nemzetközi kampányra, amelyet a Szcientológiai egyház folytatott a pszichiátriai kezelések ellen. A 90-es évek elején éles sajtóvita zajlott erről Magyarországon is. Az egyház képviselői a magyar pszichiátriai intézményeket, mindenekelőtt az azóta elhunyt dr. Veér Andrást, az Országos Pszichiátriai intézet igazgatóját embertelen módszerekkel, a betegeken végrehajtott agymosással vádolták. Józan ésszel nehéz lett volna bármelyiküknek is igazat adni...

 

Szólj hozzá

pszichiátria szcientológia dokumentumfilm agymosás