2015. júl 15.

A kaméleon színeváltozásai

írta: Göbölyös N. László
A kaméleon színeváltozásai

panther-chameleon.jpg

A bőrében elhelyezkedő két egymásra helyezett nanokristályból álló háló teszi lehetővé a kaméleon számára, hogy a helyzetek, és a kedve alapján változtassa színeit. Svájci kutatók a Nature Communications-ben ismertetik a planéta legügyesebb átalakuló művészének titkait.

Ezek a titkok nem valami különleges pigmentekben rejlenek, hanem egy optikai játékban a bőr és a fény között. A genfi egyetem természettudományos fakultásának biológusai és fizikusai kimutatták, hogy a színváltozás az iridofornak nevezett bőrsejtek egy felületi rétege mikrokristályainak aktivizálódása folytán jön létre. Átszervezve ezeket a mikrokristályokat, a kaméleon képes tükrözni meghatározott hullámhosszokat és gyorsan más színeket ölteni: mindez egy kicsit úgy történik, mint amikor a zenész áthangolja hangszerét.

Amikor nyugalmi állapotban van, az iridoforok és a hozzájuk tartozó nanokristályok sűrű hálóba rendeződnek és ilyenkor a kék szín hullámhosszát tükrözik. Ha izgalmi állapotba jön, a nanokristályok rácsozata lazább lesz és olyan élénk színeket tükröz, mint a sárga vagy a vörös.

De ez még nem elég. Létezik egy második iridofor populáció mélyebben a bőrben, nagyobb kristályokkal és kevésbé rendezetten, ami tehetővé teszi, hogy az állat alkalmazkodjon különleges hőmérsékletekhez.

Ezek a struktúrák az infravörös hullámok tükrözésével védik a kaméleont a potenciálisan veszélyes hőhatásoktól.

A továbbiakban a kutatók megpróbálják kideríteni, hogy milyen molekuláris és sejtmechanizmusokon irányítja az állat ezeket a mikrokristályokat.

Szólj hozzá

tudomány színek kaméleon átváltozások