2015. júl 16.

Costa Rica szénhidrogén-mentessé válik

írta: Göbölyös N. László
Costa Rica szénhidrogén-mentessé válik

costa-rica-presa-2.jpg

Costa Rica eddig főleg arról volt nevezetes, hogy Közép-Amerika legstabilabb országa, hogy nincsen hadserege, valamint arról, hogy nemzeti futball-csapata a tavalyi brazíliai vb-n több nagyágyúnak is borsot tört az orra alá. Mostanában pedig már arról is, hogy csaknem 100%-ig megújuló energiával látja el magát.

Hála a bőséges esőzéseknek az ország négy legnagyobb vízi erőműve hosszabb ideig annyi energiát adott, hogy egyáltalán nem volt szükség a szénhidrogénekből származók felhasználására. Az ország így is rekordot ért el, mivel a családok 99,4 %-t tudta olcsó energiával ellátni.

A megújuló energia 80 %-át jelenleg a vízi erőművek adják, 13 %-át pedig a geotermikus létesítmények.

Az ország most további geotermikus központok létesítésébe kezd. A kormány a múlt évben jóváhagyott egy csaknem 1 milliárd dolláros költségvetésű tervet, amelyet a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség / JICA / és az Európai Beruházási Bank finanszíroz. A létesítmények, amelyek az ország észak-nyugati részében, Guanacaste járásban épülnek, a számítások szerint nagyon olcsó, kb 5 cent/kw/óra bekerülésű áramot tudnak majd termelni.

Costa Rica már most is rekorder a gazdaságos energia termelésében. A Transnational Institute /TNI / becslése szerint 250 kWh elég lenne az alacsony és középjövedelemmel rendelkező családok szükségleteinek kielégítésére a minimálbér 7 %-ának megfelelő összegért.

Szólj hozzá

víz megújuló energiák geotermia Costa Rica