2015. júl 17.

Radioaktívak Marie Curie kéziratai

írta: Göbölyös N. László
Radioaktívak Marie Curie kéziratai

marie-curie.jpg

Marie Sklodowska Curie, aki 1867-ben született Varsóban, volt az első nő, aki két különböző kategóriában kapott Nobel-díjat: 1903-ban fizikait, 1913-ban pedig kémiait. Ő volt az első nő, aki a Sorbonne-on tanított és ő volt az első nő, akit a párizsi Pantheonban temettek el.

Ő fedezte fel a radioaktivitást és két új elemet, a rádiumot és a polóniumot, és ő értette meg, hogy a radioaktivitás nem egy atomjelenség, amivel zseniális megérzéssel lerombolta az akkor fizikai álláspontot, amely szerint az atom az anyag legkisebb részecskéje. Forradalmasította a világot. A kutatás és a tudomány volt a szenvedélye, amelyben osztozott férjével, Pierre Curie-vel, a párizsi fizikus- matematikussal (1859-1906), majd férje tragikus halála után egyedül folytatta a munkát. Később lánya, Iréne és férje, Frédéric Joliot, aki a család iránti tiszteletből vette fel a Curie nevet, közösen fedezték fel a mesterséges radioaktivitást, amelyért 1935-ben kémiai Nobel-díjat kaptak.

De ma kutatásokat végezni a munkájáról, nem könnyű dolog. Kiderült, ugyanis, hogy füzetei, ruhái, bútorai, gyakorlatilag minden, ami Párizs környéki házában található, még mindig radioaktív és az is marad legalább 1.500 évig. Olyannyira, hogy a Párizsi Bibliothéque Nationale-ban aki meg akarja tekinteni a kéziratait, amelyek egy ólomkazettában vannak zárva, annak alá kell írnia egy nyilatkozatot, hogy a saját felelősségére teszi. A Curie házaspár valószínűleg nem tudta, hogy milyen veszélyesek azok anyagok, amelyeket felhasználnak a kutatásaikban, a tórium, az uránium,a polónium, egyikük sem tett különleges óvintézkedéseket, otthon is azokat a ruhákat viselték, mint amelyekben a laboratóriumban dolgoztak.

Marie Curie 1934-be, 66 éves korában halt meg vészes vérszegénységben, amelyet a radioaktivitással kapcsolatos kutatásaival hoznak összefüggésbe. (Iréne 1956-ban halt meg leukémiában). Marie halála után 1978-ig a háza a párizsi Nukleáris Fizika Intézetének és a Curie-alapítványnak volt a székhelye. Valószínűleg alábecsülték a veszélyt, amelyet a ház rejtett. Évek folyamán azonban a negyed sok lakója betegedett meg rákban és sok vita után a házat kiürítették. Végül 1991-ben a laboratóriumot a házat is fertőtlenítették.

A Curie-házaspár sokat kereshetett volna a felfedezésekkel, de kutatásaik eredményeivel ők inkább megajándékozták az emberiséget és nem kértek semmit cserébe. Szerencséjükre egyik sem érte meg, hogy munkájukat milyen szörnyű célokra használták fel…

Szólj hozzá

tudomány felfedezés radioaktivitás Nobel-díj Marie Curie