2015. júl 24.

Halálos szelfizés

írta: Göbölyös N. László
Halálos szelfizés

xvm11ec13c8-2583-11e5-9bbf-f960e5a5a3d5-805x453.jpg

Manapság a világ nagy turistavárosaiban az utcai árusok legkelendőbb cikk a fémteleszkóp, amellyel a szelfizésnél be lehet állítani a szükséges távolságot. A divatőrület totális, de egyáltalán nem veszélytelen. Korábban az „önfotózásból” adódó balesetek, abszurd helyzetek rendszeresen megjelentek a vígjátékokban, de a valóságban e történetek nem is annyira viccesek.

A londoni Daily Telegraph számolt be arról, hogy egy ötvenéves angol férfi meghalt, miután egy hegy tetején állva, vihar idején akart magáról képet készíteni. Bár helikopterrel gyorsan kórházba szállították, belehalt a villám okozta égési sérüléseibe.

A lap további példákat is felsorol, amelyekkel azt hangsúlyozza, hogy a szelfi fatális szórakozás lehet:

Mexikóban egy fiatalember, aki bolondja volt a szelfinek, amelyet nagy mennyiségben rakott fel a saját honlapjára, meghalt, amikor lőfegyverrel a kézben akart fényképezkedni.

Portugáliában egy lengyel pár egy meredély szélén akarta magát megörökíteni, megcsúsztak és 80 méter magasból zuhantak a tengerbe a Cabo de Roca sziklafalnál.

Az USA-ban lezuhant egy kis repülőgép, a nyomozás megállapította, hogy a balesetet, valószínűleg az okozta, hogy a pilóta szelfizett. A pilótafülke belsejében lévő kis kamera képein látható volt, amint a pilóta és az utasa fotózik, flash-sel, mivel éjszaka volt. A figyelem megoszlása és a vaku tették lehetetlenné a gép kormányzását.

Indiában három fíatalember halt meg, amikor egy robogó vonat mellett akarták magukat lefényképezni, de nem vették észre, hogy a másik irányból is érkezik egy vonat és az elgázolta őket. Sevillában egy lengyel turista számára lett végzetes a szelfizés, mert a hatásos fotó kedvéért felmászott a Triana híd korlátjára és egy pilonnal ütközve belezuhant a Guadalquivirbe.

Oroszországban szintén két fiatalember halt meg, nekik a kezükben robban fel a fényképezés miatt kibiztosított gránát. A halálos áldozatok számának növekedése miatt az orosz rendőrség kézbe vette az ügyet. Kiadott egy tájékoztató füzetet, A veszélytelen szelfizés kalauza címmel. A képek benne a fentebb leírt helyzetek veszélyességére hívják fel a figyelmet, hozzá téve olyan példákat, mint vadállat fotózása, villanyoszlop és lépcső tetejéről való fényképezkedés, valamint tetőantennában való kapaszkodás közbeni kattintgatás.

„Sajnos, az amatőr fotósok balesetei az utóbbi időben állandóan emelkednek. Az év eleje óta mintegy száz sebesülés és több tucat halálos baleset történt. A probléma valós és nagyon szerencsétlen következményekkel jár. Egy szelfizés előtt mindenkinek tudatában kellene lennie, hogy ez halálhoz vezethet és az extrém körülmények között készített fotó poszthumusz lehet” - mondta az orosz belügyminisztérium tanácsadója egy sajtókonferencíán.

Szólj hozzá

halál divat Oroszország szelfi