2015. júl 26.

A csészecsiga detronizálta a pókot

írta: Göbölyös N. László
A csészecsiga detronizálta a pókot

patella_gomesii_002.jpg

Egy kutatás kimutatta, hogy a csészecsiga fogazatának anyaga erősebb a pók hálójának szálainál. .Ha mesterségesen is elő tudják állítani, az anyag felhasználható lesz repülőgépek, gépkocsi, műfogak készítéséhez.

A csészecsiga főként a Mediterrán tengerpart, az Atlanti- óceán és a Fekete-tenger szikláin honos puhatestű és aki ismerős ezeken a tájakon, tudja, hogy milyen nehéz leválasztani a szikláról, amelyre rátapadva, algákkal táplálkozik. Éles kő,vagy kés igénybe vétele nélkül nem is nagyon sikerül.

A Portmouth-i egyetem, a Queen Mary egyetem és Nicola Pugno, a trentói egyetem Bio-Inspired and Graphene Nanomechanics laboratóriumának igazgatója a Royal Society Interface szaklapban tették nyilvánossá kutatásuk eredményét. Pugno, egyébként, már „atyja” a világ legellenállóbb rostjának, az inspirációt éppen a pók hálójától vette.

A csapat rájött, hogy az, ami rendkívül erőssé teszi a csiga fogazatát, az a goethit / vasdioxid / nanorostja, amely egy protein mátrixba van beleburkolva.

“ A felfedezés nagyon érdekes. Tudni, hogy a természetben létezik egy anyag, amely erősebb a pókfélék hálójánál önmagában is nagy jelentőségű. A gyakorlatban való felhasználása ugyan még a jövő kérdése, de érinteni fogja a szakító szilárdsággal kapcsolatos mindennapi tárgyainkat, sőt a nagyon lecsökkentett energiafogyasztás elérését” - nyilatkozta Pugno.

A csiga fogazatának kielemzése nem volt könnyű feladat. Egy dinamó méterfélét alkalmaztak, amelyet atomerővel működtetett mikroszkóp mozgatott. A vizsgált minták egy mikrométeresek voltak, azaz százszor vékonyabbak az emberi hajszálnál. Egy évig dolgoztak rajtuk. Az eredmény: a tengeri puhatestű fogazatának szakító szilárdsága 3-6 - 5 gigapascal / GPa/, míg a pókháló száláé átlag 1,3 GPa és maximum 4 GPa. Egyszerűbben: a csiga fogazatának rostjait sokkal nehezebb elszakítani. .És ez nem változik a rost méretének változásával.

„A biológia az inspiráció gazdag forrása - nyilatkozta Asa Barber, a kutató csoport vezetője. - Ezek a fogak nagyon kis rostokból állnak és egészen különleges módon csatlakoznak egymáshoz. El kell gondolkozni azon, hogyan tudunk új struktúrákat építeni ugyanezeknek az elveknek az alapján”

A kutatók szerint hajók, Forma 1-es autók, repülőgépek konstrukciójában lehetne az új ismeretet hasznosítani. A közeljövőben azonban még csak a fogorvosok profitálhatnak belőle.

Szólj hozzá

tudomány biológia