2015. júl 27.

Egy éves fizetett szabadság az újszülöttek szüleinek

írta: Göbölyös N. László
Egy éves fizetett szabadság az újszülöttek szüleinek

sir-richard-branson.jpg

„Mint apa és három gyönyörű unoka nagyapja, tudom, hogy milyen csodálatos a velük töltött első év, még ha nehéz feladatot ró is a szülőkre”- ezekkel a szavakkal jelentette be Sir Richard Branson, a Virgin cég tulajdonosa, hogy bevezeti – most még csak kevés szerencsés számára - azt a lehetőséget, hogy egy évig teljes fizetéssel otthon maradhassanak újszülött gyermekük mellett.

Ez egy lépést jelent előre az új törvényhez képest, amellyel a brit kormány lehetővé teszi a szülőknek, hogy megosztottan igénybe vehessenek 50 hét szabadságot, amelyből 37 hetet csökkentett fizetéssel.

A CNN Money szerint Branson gesztusának van néhány korlátja: csak a Virgin Management londoni és genfi stábjának 140 alkalmazottjára vonatkozik. A cégnek ez az ága foglalkozik a beruházásokkal és a marketinggel. És a teljes fizetés feltétele, hogy legalább négy év óta dolgozik a cégnél. Akik kevesebb, mint két év óta alkalmazottai a Virginnek, a fizetésüknek csak 25 %-át kapják. Az újítók példaképének tekintett Branson 50 ezer alkalmazottját egyelőre nem érinti e lehetőség.

A CNN emlékeztet arra, hogy más cégek is követik a rugalmasság politikáját. Olaszországban a munka és a magánélet idejének összeegyeztetése most kerül a kormány elképzeléseinek középpontjába. A Goldmann-Sachs, a Wall Street beruházási bankja nemrég óta az új apáknak az eddig két hét helyett négyet biztosít. A Vodafone az anyáknak 16 hetet teljes fizetéssel és azzal az ígérettel, hogy visszatérésükkor csökkentett munkaidőben dolgozhatnak további hat hónapig.

 

Szólj hozzá