2015. júl 28.

Olvashatók lettek Mózes harmadik könyvének első sorai

írta: Göbölyös N. László
Olvashatók lettek Mózes harmadik könyvének első sorai

164122538-f3ba7a8a-4cff-41c0-a237-ddcf8718ee41.jpg

Az avantgárd technológia igénybe vétele olvashatóvá tette a Biblia egyik legrégibb kéziratát, Mózes harmadik könyvének kezdősorait.

Az ótestamentumi tekercset 1970-ben találták meg az archeológusok a Holt-tenger partjainál lévő oázisban, Ein Gedi antik zsinagógájában. A tekercs-maradványok ‚amelyek kb hét cm hosszúak, a VI. századból származnak, de még sohasem tudták őket elolvasni, mert elszenesedtek és nem tudták károsításuk nélkül kitekerni őket.

Az új technológiák segítségével ez most sikerült. “1500 éves a tekercs és a maga nemében ez az első dokumentum, amellyel rendelkezünk. Elég megnézni, hogy milyen állapotban van, hogy megértsük, miért volt ennyi időre szükség a dekódolásához. Teljesen el van szenesedve, mert nemcsak a zsinagóga semmisült meg a lángokban, hanem a frigyláda is, amelyben a szent írásokat őrizték” - mondta Pnina Shor, a régészeti javak izraeli ügynökségének igazgatónője.

Az értékes szöveg átírása és lefordítása 40 évi elemzést és kísérletezést igényelt. “Ezekben az években próbálkoztunk több módszerrel, sikertelenül. A tanulság: soha nem szabad elveszíteni a reményt.” - tette hozzá Sefi Porat archeológus, aki tagja volt annak a csapatnak, amely 1970-ben megtalálta Ein Gedi romjait.

Szólj hozzá

történelem tudomány vallás Izrael