2015. júl 29.

UFÓ-kat fényképezett egy amerikai tengeralattjáró?

írta: Göbölyös N. László
UFÓ-kat fényképezett egy amerikai tengeralattjáró?

ufo.jpg

Azonosítatlan repülő tárgyakról készített felvételeket 44 évvel ezelőtt az amerikai haditengerészet.

Az erről szóló képeket a francia Top Secret magazin publikálta, amely a tudomány és a történelem rejtélyeivel foglalkozik. A cikk címe: “UFÓ-k, találkozás az Északi Jeges tengeren.” Egy névtelen informátor küldte postán egy amerikai tengeralattjáró által készített képsorozatot.

Az UFÓ-kat 1971 márciusában pillantották meg az USS Trepang SSN 674 tengeralattjáró személyzete, amikor Izland és Jan Mayen norvég sziget között hajóztak. Az első ember, aki a periszkópon keresztül megpillantotta a titokzatos tárgyakat, egy háromszögletű és több henger alakú tárgyat, John Klika tengerésztiszt volt.

A francia magazin szerint a fotókon néhány felirat is olvasható: Official Photograph. Not to be Released CT. - Unauthorized Disclosure Subject. Security Certificate SSN 674 .Criminal Sanction. Vagyis e fotók közlése nem engedélyezett, illetve büntetőjogi eljárást von maga után e tilalom megszegése. Ezek a fekete-fehér fotók azonnal felkeltették Alex Mistretta kutató figyelmét, aki a The Black Vault című honlapon elmondta, hogy a francia magazintól független személyes forrása által szerzett róluk tudomást és ez a forrás eddig megbízhatónak bizonyult. Mistretta elvégzett néhány ellenőrzést, hogy megértse, mi lehet a dologból igaz, mi lehet valószínű és mi lehet egyszerű kitalálás.

Megtalálta Dean R. Sackett admirálist, Steve Murillo volt pilóta segítségével, aki az UPARS (UFO, Paranormal and Research Society) vezetője és beszélt vele telefonon. Az évek óta nyugállományban lévő tengernagy beleegyezett abba, hogy e-mailen megnézi a fotókat, mindenesetre előre kijelentette, hogy sarki expedíciói idején ő csak jeget látott.

„Ez semmit sem jelent - írta a honlapon Mistretta - A fotók lehetnek valódiak vagy hamisak, az admirálist köti a titoktartás. Az is lehet, hogy valódiak, de nem a Trepang USS 674-ről készítették. A zónában akkor más hajók is voltak. Majd informálom Önöket a nyomozásom további eredményeiről.”

Az azonban igaz, hogy a tengeralattjáró, 1973-ig Sackett parancsnoksága alatt, abban az időben Izland közelében volt. A Hullnumber.com honlap, amelynek célja a kapcsolattartás a volt tengerésztársakkal, megerősítette, hogy a tengeralattjáró az Északi Jeges-tenger felé tartott 1971. év elején és február 22 és március 22 között a térségben katonai adatokat gyűjtött és tudományos kísérleteket végzett az Északi-sarkon. Ugyanez a honlap a személyzet tagjai között tartja nyilván John Klikát is.

Ezzel együtt ez nem bizonyítja, hogy a fotók eredetiek, hogy UFO-kat ábrázolnak, lehet fotómontázs, vagy máshol más időben más kontextusban készültek. Lehet, például, hogy titkos kísérleti vitorlázókról készültek, amelyeket a tengeren teszteltek. Nem perdöntőek a dátumok sem, a helységnév és a nevek sem, ha Mistretta ilyen könnyen megszerezte ezeket az adatokat, egy hamisító is megtehette ugyanezt és az adatokra ráépített egy történetet, amit a Top Secret publikált. A képek földrajzilag sem mérhetők be , nem látszik más, csak a tenger és a repülő tárgy. Az egyik kép henger alakúnak mutatja és a felszínnel párhuzamosan, a másikon, mintha kigyulladt volna, füst veszi körül és merőlegesen repül a vízbe. A harmadik képen egy háromszögletű tárgy van a repülés különböző szakaszaiban, de nem lehet tudni, hogy ugyanarról a tárgyról van-e szó, amely a formáját változtatja, vagy két különbözőről, amelyet talán éppen a tengeralattjáróról lőttek le.

Sok a kérdőjel. Alapvető lenne az eredeti fotók elemzése a komputeres manipuláció kizárása végett és annak megállapítására, hogy mikor készítették ezeket. Mindezek miatt az UFO-lógusok óvatosak maradtak. A brit Nigel Watson, a “ Kézikönyv az UFÓ-k kutatására” című könyv szerzője a következőképpen kommentálta a hírt:” A képeknek ez a különös szelekciója azokat az UFO típusokat ábrázolja, amelyeket rendszeresen láttak az egész világon. A léghajó vagy szivar formájúról már 1896 óta beszélnek, akkoriban az USA-ban sok ilyen jelzés volt. A fotók is ilyeneket ábrázolnak, de nem vagyok biztos abban, hogy hitelesek. Az azonban biztos, hogy a kutatók most zavarban vannak, felvetődik bennük, hogy vajon nem az Északi-sarkon van-e az UFÓ-k bázisa.”

Szólj hozzá

tudomány USA UFO