2015. júl 31.

New York egyes részei 200 éven belül víz alá kerülhetnek

írta: Göbölyös N. László
New York egyes részei 200 éven belül víz alá kerülhetnek

nyc.jpg

A Climate Central-nak Science-ben megjelent tanulmánya szerint New Yorknak a tengerparthoz közeli részei eltűnhetnek a globális felmelegedés és annak következménye, a jégolvadás miatt. Ha a hőmérséklet tovább emelkedik, a tengerek szintje több, mint hat méterrel emelkedhet és ez olyan város számára, mint New York, amely a tenger szintjén épült, végzetes lehet.

A Science-ben közölt térkép szerint a leginkább veszélyeztetett zónák Manhattan déli része, Williamsburgh /Brooklyn/, Long Island City /Queens/, a Bronx nagy része és a Staten szigettel együtt a manhattani öbölbeli összes szigetek, beleértve azt is, amelyen a Szabadság-szobor áll.

A kétszáz év során elnyelheti a víz a város három legnagyobb repülőterét is, a JFK-t, a Newark-ot, a La Guardia-t. Coney lsland-ből pedig csak egy halom homok marad.

Ha mindez bekövetkezik, millióknak kell elhagyniuk ezeket a sűrűn lakott körzeteket olyan biztonságos helyeket keresve, amelyek ezektől a katasztrofális klímaváltozási hatásoktól mentesek maradnak.

Szólj hozzá

tudomány környezetvédelem USA