2015. aug 01.

Elmeél 42.

írta: Göbölyös N. László
Elmeél 42.

Az ember végcélja, hogy istenné váljon. Addig jó, amíg akad valaki, aki megakadályozza ebben.

Vajon mit lehetne nehezebb az emberiségnek túlélni: egy atomháborút vagy egy öt percig tartó globális áramszünetet?

Szeretném, ha egyszer újra annyi időm lenne, hogy végigolvassak egyvégtében egy ezer oldalas könyvet. Tizennyolc éves koromban volt már ilyen élményem, amikor három hétig feküdtem kórházban tüdőgyulladással súlyosbított kanyaróval, és azalatt kiolvastam a Háború és békét, aztán pedig Plutarkhosz Párhuzamos életrajzait. A kettő együtt 2800 oldalt tett ki. Mivel nem akartak a fertőző osztály kisgyerekei közé tenni, külön szobát kaptam. Nem volt más dolgom, mint olvasni, legfeljebb a bogár szemű Ági nővérrel évődtem, aki fehér köpenye alatt csak egy bugyit hordott, néha még azt sem. Az ő kedvéért kezdtem el borotválkozni, hogy komolyan vegyen. Ki hitte volna, hogy a szakállamtól 41 évvel később sem válok meg, és egy Gyógyító lesz Életem Asszonya?

Hirdeti magát egy közösség, ahol megtisztítják az embert karmájának terheitől és felszínre hozzák a benne lévő gonoszt, hogy új életet kezdhessen. És mi lesz azokkal, akik alig várják, hogy Mr.Hyde-jukat szabadon engedjék és eszük ágában sincsen megszabadulni tőle?

Különös keresztúthoz értem spirituális kereséseimben. Több úton is elindultam, de mindegyiken felülkerekedtek a parancsolatok és a tilalmak a jó tanításokon, a révületek a legfontosabb kérdésekre adott válaszokon. Lehet, hogy egyiknél sem voltam elég kitartó, de lelki szabadságvágyamat mindegyik elriasztotta. Lehet, hogy csupán engedtem a kifogásoknak, a leküzdhetetlen távolság, az állítólagos életveszély fenyegetésének. A kételyek terének közepéről nem látszanak újabb utak. Talán csak el kellene dobnom összes szemüvegemet, hogy megtudjam: szükségem van-e rájuk, vagy nem.

Lehet, hogy végig kellene mennem egy „Caminón?” Lehet, de az nem „az” a Camino lesz. Az enyémen, ha van, az ellenkező irányba kell elindulni.

Az emberek azért tévednek el a labirintusokban, mert azt hiszik, hogy csak egy kijárata van.

Szólj hozzá