2015. aug 03.

A boldogság régen és most

írta: Göbölyös N. László
A boldogság régen és most

o-happiness-facebook.jpg

A Bolton News 1938 április 28-án tette fel a lapban a kérdést: Mi a boldogság? A szürke ipari város lakói százával válaszoltak. 77 évvel később a boltoni egyetem Ugyanezt a kérdést tette fel Ugyanebben a lapban és a nyíltabb és gazdagabb város polgárai közül szintén sokan válaszoltak.

Az egyetem pszichológia professzora, Jerome Carson kiemelte, hogy a polgárok mindkét esetben a biztonságot helyezték az első helyre.” Az anyagi biztonságot, hogy legyen elegendő pénz a megélhetéshez annak ellenére,hogy 1938-ban Nagy-Britanniában nem volt jóléti állam és most ez létezik.”

Egyébként ez az egyetlen azonosság a tegnap és a mostani válaszok között, az összes többi elem, amely a boldogságot adja, 77 év alatt gyökeresen megváltozott.

A vallás, amely 1938-ban a harmadik helyen állt, a tízedik és egyben az utolsó helyre került. A tanulás, amely a II. világháború előestéjén csak 14 éves korig volt ingyenes, akkor a második helyen állt, most középtájra került A hétvége, lehetőleg vidéken eltöltve, ma a válaszolók 44 %-ánál jelenti a boldogság fontos elemét, régen csak 25 % hozta összefüggésbe a boldogsággal.

“ Az 1938-as levelekből az derül ki, hogy a boldogságot az emberek a mindennapokban, otthon és a közösségen belül keresték”.

“ Amikor hazatérek a bányából, megmosdottan, látom a feleségemet és a gyerekeket, boldog vagyok.”- írta egy bányász.

A tiszta lelkiismeret és Isten szolgálata mellett 1938-ban volt olyan levélíró is, aki szerint az ember csak akkor tudhatja, hogy mi a boldogság, ha megismerte a fájdalmat is és a boldogságért keményen meg kell dolgozni.

Carson felhívja a figyelmet arra, hogy míg az ókori filozófusok és a modern korban, például Gandhi, fennkölt okokkal magyarázták a boldogságot (Gandhi szerint az egyezés aközött, amit gondol, mond és tesz az ember), addig a mai ember számára alapvetően a biztonság adja a boldogságot. És ez teszi érthetővé, hogy a World Happiness Report osztályozása szerint boldogság tekintetében miért az észak-európai országok foglalják el a 158 ország ranglistáján az első öt helyet, és miért került például a derűs Olaszország csak az 50., vagy Görögország a 102. helyre. (Magyarország a 104. a 2015 áprilisában kiadott statisztika szerint).

Az 1938-ban nyilatkozók szerint nem a pénz boldogít, ezt akkor 76 % vallotta, ma a 83 % van ezen a véleményen. Az egyetem ennek ellenére 50 fontot érő díjjal kedveskedik a levélírók közül találomra kiválasztott szerencsésnek, utalvány formájában, amely egy helyi kereskedelmi központban vásárolható le.

 

Szólj hozzá

boldogság életmód