2015. aug 04.

Kutya-féltékenység

írta: Göbölyös N. László
Kutya-féltékenység

irigykutya.jpg

Négylábú barátaink is lehetnek féltékenyek és viselkedhetnek ennek megfelelően. Akinek kutyája vagy macskája van, annak ez nem újság, de most tudományos megerősítést is kapott a San Diego-i University of California kutatása alapján, amely a Plos One-ban jelent meg.

A kutatók már évek óta gondolkodtak azon, hogy a féltékenység érzése feltételez-e egy komplex kognitív rendszert, vagy csak egy szociális konstrukci6 eredménye-e. A kaliforniai kutatók az első kísérleti tesztet kutyákon végezték e. 36 kutya magatartása tette nyilvánvalóvá a féltékenység legelemibb formáját, amely a szociális kapcsolatoknak a betolakodókkal szembeni védelmében bontakozott ki.

„Kutatásunkból kiderült, hogy a kutyák nemcsak féltékenyek tudnak lenni, hanem meg is próbálják megszakítani a kapcsolatot gazdájuk és egy feltételezett rivális között. Meg akarnak védeni egy számukra fontos kapcsolatot” - magyarázta Christine Harris pszichológus, a kísérlet vezetője.

A kísérleti kutyák 78%-a lépett közbe, figyelmeztetően megérintette vagy eltolta a gazdáját, amikor az egy játékállattal foglalatoskodott. Ugyanez a magatartás csak 22%-ban fordult elő, amikor a gazda figyelmét egy könyv kötötte le. 30 % próbált meg beékelődni a gazda és a kitömött állat közé és 25 % ugrott az álkutya felé. De csak egy tette ezt egy egyszerű vödörrel, amelyet közéje és a gazdája közé raktak.

Bizonyított dolog, hogy a kutyák azt hitték a játékállatról, hogy igazi ellenfél, mert 86 %-uk megszagolta hátuljukat, ami tipikus magatartás a másik megismerésére.

Megérteni a féltékenységet fontos - mondják a kutatók- mert mély pszichológiai és szociális következményekkel járó érzés. Például, a szándékos gyilkosságok között a harmadik helyen áll. Sokan azt feltételezik, hogy a féltékenység kizárólag az emberek szociális viszonyaihoz vagy olyan érzésekhez kapcsolódik, mint a szexuális vagy a romantikus vonzalom. A kutatók eredményei azonban megmutatják, hogy az állatok is erős aggodalmat éreznek, amikor úgy látják, hogy egy rivális bitorolja gazdájuk szeretetét - vonták le kísérletükből a tanulságot a kutatók.

Szólj hozzá

tudomány kutya