2015. aug 09.

Ki a gypset?

írta: Göbölyös N. László
Ki a gypset?

14112680-les-gypset-ces-nomades-chics-symboles-du-cool.jpg

Guruja, Julia Chaplin amerikai újságírónő “ gypset”-nek nevezte el a mozgalmat (a gitan és a jet-set összevonásából alkotott szó), amely divatos áramlatként azokat az ifjú gazdagokat jelöli, akik ugyan a rendszerben maradnak, de megengedhetik maguknak azokat a hóbortokat, hogy rozoga kocsikban lakjanak, mint például a 22 éves Daniel Morris, az amerikai baseball reménysége, aki egy 2 milliós csekkel kezdte a karrierjét,de egy Öreg Combi Vokswagenben lakik Florida egyik kereskedelmi központja mögött.

„Neo-hippiknek” is hívják őket, bár arról, hogy lenne, mint nekik, a társadalmi konvenciók iránti megvetési filozófiájuk, még nem hallottunk – írja róluk a Le Figaro. „Közel a természethez” - hirdetik és bár végiglátogatják a múlt századi hippik által preferált helyeket, inkább szeretik a természetet az exkluzívval vegyíteni. Megtaláljuk őket a texasi Marfában, a sivatag közepén lévő western faluban, amelyet 30 év óta kedvelnek mindenfajta művészek, a mexikói Puerto Escondidoban, a szörf mekkájában, Cornwall-ban, a középkori romok közelében.

A romantikus kunyhók, lakókocsik belső berendezése is arról tanúskodik, hogy nem mondanak le a luxusról, a kényelemről. A padlózatot kézzel szőtt, távoli országokban szőtt szőnyegek borítják,a bútorzat drága fából készült és nem lesznek hűtlenek a csillagászati árakkal operáló éttermekhez sem. ”Egyszerű” öltözékük is többnyire márkás holmikból áll.

Erről Julia Chaplin is gondoskodik, nem véletlen, hogy “Gypset” néven létrehozta saját márkáját. A mozgalom szélesedésének árnyékát, egyébként előrevetíti új könyve, a “ Gypset Style”, a “ Gypset Travel” és a “ Gypset living” című trilógia. Aki hozzájut, gyönyörködhet a glamping / glamour - camping/ álomsátrakban, amelyekben a régi Martin-gitárok hanyagul hevernek a kelim szőnyegeken, valamint Kate Mossban, aki rojtokban lógó Hermes-nadrágban domborít. A múlt század hippijeinek legalább a ruházatuk volt autentikus, ha csak a külsőségekről beszélünk. A többit párhuzamba állítani már-már sértésszámba meg a Virággyerekekre nézve…

Szólj hozzá

divat Társadalom