2015. aug 10.

Váratlan bio-sokféleség az Antarktiszon

írta: Göbölyös N. László
Váratlan bio-sokféleség az Antarktiszon

l43-antartide-150626125859_medium.jpg

Egy új, mélyreható kutatás az Antarktisz bio-sokféleségéről véget vetett a hatalmas, fagyos és kietlen kontinens mítoszának - írja a Repubblica. Több mint 800 fajt találtak a régio tengeri környezetében. A kutatást a Melbourne-i egyetem vezette, a British Antarctic Survey, az új-zélandi Vaikato egyetem és az ausztrál National University egyetemmel együttműködve.

Olyan szokatlan fajokat fedeztek fel, mint a tengeri pók és az ászkarák, valamit a gömbászka. A Nature-ben nemrég megjelent tanulmány megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy igen nagy a bio-sokféleség a hatodik kontinensen, szükséges, hogy a nemzetközi közösség többet tegyen ezeknek a fajoknak a védelme és megőrzése érdekében.

„ Az azonosított fajok, jelentősen nagyobb számban léteznek, mint ahogy gondolnánk- írja a Nature-ben Steven Chown kutatás vezető - Rendkívüli gazdag óceánról van szó. A meglepő sokféleség a mikrobák világában van: az édesvízi rendszerekben például magasabb a szabad állapotú vírus sokfélesége minden más, valaha is tanulmányozott zónában „.

A kutatók megállapították, hogy a szárazföldi és tengeri övezetek nemzeti parkjainak speciális védelme túl csekély az olyan globális célokhoz viszonyítva, mint a biológiai sokféleségéről szóló egyezmény stratégiai terve. Különösen aggodalomra ad okot a Ross-tenger, (gyakran úgy írják le, mint a Föld legelszigeteltebb óceánját, ahol a fókák és pingvinek élnek) amelynek lényeges védelemre van szüksége. „ Ez egyike a nagy tengeri öko-rendszereknek, amely a planétán viszonylag érintetlen, és mintegy egyedüli a tekintetben, hogy a globális megőrzés, és a tudományos megismerés szempontjából, egy sor jelentős előnnyel jár”- állítja Chown.

Szólj hozzá

tudomány biológia Antarktisz