2015. aug 17.

Ütve álmodók

írta: Göbölyös N. László
Ütve álmodók

Gulli Briem - Banai Szilárd: DrumEmotion

drum.jpg

Két elegáns, fehér inges, nyakkendős, egyaránt kölyökarcú úriember beszélget egymással egy tágas, zöld színű teremben. Nem emberi hanggal, nem szavakkal, hanem dobokkal. A kezek és lábak hol felelnek egymásnak, hol átveszik és tovább viszik a másik gondolatát, hol pedig annak adnak hangot, hogy egyre gondolnak. Ősi rituálé, amely a 21. században is érthető, érvényes és hiteles.

Így kezdődik a DrumEmotion című DVD, amelyet Banai Szilárd és Gulli Briem készített. Mindketten hosszú ideje a világ élvonalába tartoznak, „Szilu” elsősorban a Djabe dobosaként tette le névjegyét, míg Gulli a Mezzoforte ütőseként vált híressé. A jegenye termetű izlandi muzsikus évek óta rendszeres vendége a Djabénak, nemcsak hangzásban, látványban is remekül kiegészítik egymást Sziluval a színpadon, most azonban arra voltak kíváncsiak, mire képesek ketten.

Nem könnyű két dobost összehozni, kicsit úgy kell gondolkodni, mintha ketten egyetlen emberben egyesülnének, holott mindketten mások – vallja a DVD-n elhangzó interjúban Banai Szilárd, hiszen itt nem a melódiák, hanem a ritmusok fonódnak össze. Valóban, nem sok két dobos formációt ismerünk a modern zenében, talán hirtelen csak a Grateful Dead, a King Crimson „dupla triós” formációja, vagy Ginger Baker néhány kísérlete ugrik be. És ehhez Szilu szerint olyan dobosok kellenek, akik a zene egészéből kiindulva, és csak ezután a dobolás technikai részére összpontosítva játszanak. Ebben pedig egymásra találtak Gullival. Két mélyen spirituális gondolkodású zenésszel van dolgunk, akik az ihletet egyfajta isteni-univerzális adománynak tekintik, akik a dobok, ütők nyelvén a saját történetüket, a világban elfoglalt helyüket, szerepüket akarják elmondani.

A gejzírek földjének Budapesten letelepedett szülötte és Cegléden élő barátja a tatai várban találták meg maguk számára az ideális helyszínt. Szilu, a régi épületek, bútorok szerelmese elmondja, hogy egy családi kirándulása során fedezte fel a várat, és már akkor elhatározta, hogy itt szeretne valamit forgatni. Így lakták be zenéjükkel a már említett zöld termet, ez a háttere a két nagy közös darabnak, a nyitó Away From The City-nek és a záró Attitude Synergy-nek. Mindkettőben közreműködik Keijiro Takaku japán zenész taiko dobon (ő is, mint Gulli, Magyarországot választotta második hazájának), az utóbbi darabban kendo harcosok gyakorlatai teljesítik be ezt a különleges multikulturális háromszöget. Mindkét darabban szerepelnek további muzsikusok is, akik azonban csupán egy sűrű szövésű hátteret biztosítanak az ütőknek.

Gulli I am címmel mutat be egy mély tónusú dobszólót, mire Szilu az Above & Beyonddal válaszol, amelyben a dobok jól megférnek a hárfával, a gitárokkal és a basszussal. Az egész olyan, mint egy többdimenziós körforgás – ezt dobosunk karmozdulatai is erősítik – amely átcsap egy rockos dallamba. E darab hallatán ismét megbizonyosodtam arról, hogy Banai Szilárdban benne van egy olyan zeneszerző-muzsikus ígérete, aki a dobjai köré önálló, senkiéhez sem hasonlítható zenei világot épít fel. Miként azt tették hősei, Steve Gadd, Billy Cobham, vagy az általa nem említett, minden műfaji korláton túllépő Bill Bruford. És tudjuk, hogy sok minden van Szilu tarsolyában, amelyeknek még csak töredéke került a közönség elé.

Természetesen a két interjút is dobszólóba ágyazták. Gulli a hozzánőtt Hang Drumon idézi fel keleti kolostorok atmoszféráját. „Tedd azt, ami a szívedben van, amiről álmodsz. Még akkor is, ha azt mondják, hogy ez lehetetlen, meg kell próbálnod. És a meglepetésekkel teli világ ki fog nyílni előtted” – ez az ő ars poeticája. Szilu szavait teljesen belefonja a kínai gonggal, majd ennek puha ütőivel indított fantáziájába. „Valami belső erőből, érzelemből táplálkozó dolgot akartunk csinálni” – mondja és elárulja, hogy a Mezzoforte volt élete egyik első jazz-rock élménye. Van szerencsém mindkettejüket személyesen is ismerni: a külső szemlélő számára egyaránt szelíd, befelé forduló embereknek tűnnek. Hogy micsoda energiák működnek bennük, különösen így együtt, az ismét kiderül ezekből a felvételekből.

A produkció oroszlánrészét Szilu vállalta magára: ő a rendező, a producer, a hangszerelő, a szervező, a DVD magánkiadója, továbbá ő szerezte a két közös darabot, az Away From The City-t és az Attitude Synergy-t is.

„Gulli Briem és Banai Szilárd újraálmodták a kétdobos felállást, az eredmény egyszerre friss, időtlen és klasszikus” – írja ajánlójában Peter Erskine, a Weather Report egykori dobosa. Csupán azt sajnálhatjuk, hogy a DrumEmotion alig több mint 50 perces. Elnéztük volna még egy darabig felszabadult játékukat.

(Gulli Briem – Banai Szilárd: DrumEmotion – Siloufilm)

Szólj hozzá

Zene Banai Szilárd Gulli Briem