2015. aug 20.

Veszélyben a bengáli tigris

írta: Göbölyös N. László
Veszélyben a bengáli tigris

tigris.jpg

A bengáli tigris populációja legutóbbi megszámlálásakor, Bangladesben, a 2004-ben számlált 440-el szemben, jelenleg csak mintegy százra tehető. Ha a szakértők el is ismerik, hogy a számításban bekövetkezett módszertani változás részben félreviheti ezt a megállapítást, az mindenképpen bizonyos, hogy ezeknek a ragadozóknak a helyzete az országban riasztó. Annál is inkább, mivel a Sundarbans mocsaras régiója, amely az UNESCO világörökség része, egyike a bengáli tigris utolsó menedékeinek. Jól ismert azonban a faj bíztató demográfiai vitalitása a határ túlsó oldalán, az indiai Bengálban (1500 ).

Az orvvadászat és az életkörülmények rosszabbodása következtében a tigrist, annak ellenére, hogy védett faj, visszavonhatatlanul fenyegeti az emberi tevékenység. A legutolsó mérleg szerint a bengáli tigrisek száma 83 és 130 között mozog. „ Átlagban mintegy 106 tigrisünk van Sundarbans bangladesi részén”- mondja Tapar Kumar Dey, a növény és állatvédelem kormányzati felelőse. A számok nyugtalanítják a specialistákat is. „ Úgy tűnik, hogy a populáció gyorsabban csökken, mint ahogy azt vártuk” - magyarázza Monirul Khan, Banglades Jahagirnagar egyetemének zoológusa.

Mindazonáltal egy kissé árnyalni kell a riasztó hírt. A megfigyelt fajta számának csökkenése részben az új számlálási módszernek tulajdonítható, amely megbízhatóbb a korábbi számlálás idején alkalmazottnál. „ A 440-es szám egy mítosz volt” - állítja YV Jhalaet professzor a Guardianban. Ez valószínű, mivel 2004-ben a kutatók az állatok által hagyott nyomok alapján számoltak, videó felvételeken keresztül. Az új számok lehetővé teszik a pontosabb fejlődési felmérést a jövőben. És ha a tigrisek csökkenése nem is lesz annyira gyors, mint ahogyan feltételezik, akkor is jelentős marad. Sőt az olyan program, mint a Tiger Project, amelyet 1972-ben egy kritikus pillanatban indítottak el, sem lesz képes megszüntetni ezt a tendenciát.

Kutatók és környezetvédelmi aktivisták egyaránt arra ösztönzik a kormányt, hogy harcoljon a tigris-lakhelyek védelméért, és fokozza a tevékenységét a vadorzók ellen. A WWF szerint a vadorzók illegális vadászata a tigrisek minden fajtája ellen, hozzájárult ahhoz, hogy míg populációjuk 1900-ban 100 000 volt, ma mindössze 3200.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem tigris Banglades