2015. aug 30.

Elveszett ötletek

írta: Göbölyös N. László
Elveszett ötletek

Lennon és McCartney emlékezetből komponáltak

 

paul-mccartney-john-lennon-300-506509493.jpgA hatvanas években, mivel nem álltak rendelkezésre minden pillanatban megfelelő készülékek a regisztrálásra, egy csomó dalötlet elveszett. Ezek között egy tucatnyi Beatles-ötlet is - állította Paul McCartney a The Evening Standardnek.

A mitikus együttes basszistája úgy emlékezik, hogy John Lennonnal kiötlött dalok vesztek így el. “A dolgok mára megváltoztak. Olyan felvevő készülékek állnak a zenészek szolgálatába, amelyek megváltoztatják a dalok megalkotásának egész folyamatát. Nekünk, Johnnak és nekem, nem volt ilyen készülékünk. Kiötlöttünk egy dalt és emlékeznünk kellett rá. És mindig ott volt a veszély, hogy másnapra elfelejtjük.” Macca persze nem említette meg azt a közismert tényt, hogy egyikük sem tudott kottát írni vagy olvasni...

Ezek a nehézségek azonban nem gátolták meg a két szerzőt az alkotásban. Mentő eszköz hiányában Lennonnak és McCartney-nak olyan dalokat kellett írniuk, amelyek megjegyezhetők és hatásosak voltak, hogy emlékezzenek rájuk, amíg regisztrálásra kerülhetnek. Ez a némileg kezdetleges módszer biztosan hozzájárult a Beatles nagy sikeréhez - véli a lap.

“ Ezzel együtt az új technológiák is kedveznek a kreativitásnak. Ma a telefonra fel lehet venni a hangokat. Mivel mindet bele lehet tenni a készülékbe, millió dolog van, amit én is fel akarok venni “- mondta Macca.

A legendás muzsikus úgy tűnik, az új generáció felé fordulva folytatja pályáját. Legutóbbi együttműködése Kanye Westtel és Rihannával nagy siker volt. A klipet több, mint 250 milliószor nézték meg és a zenész megtisztelve érezte magát, hogy együtt dolgozhatott a rapperrel, akivel együtt alkották meg az Only One-t is. Ezt az együttműködést, egyébként, McCartney ahhoz a közös munkához hasonlította, amelyet hajdan Lennonnal végzett. ”Amikor Johnnal irtam, ő leült a gitárjával, aztán cseréltünk, amíg a dal meg nem született. Kanye Westtel is így dolgoztunk.”

Szólj hozzá

Zene Beatles