2015. sze 02.

Az intelligens emberek tovább élnek?

írta: Göbölyös N. László
Az intelligens emberek tovább élnek?

intelligens.jpg

Sohasem készített intelligencia tesztet? Akkor próbálja meg, mert az ön I.Q.-jának eredményétől is függ, hogy milyen sokáig fog élni. Ha nagyon intelligens, akkor hosszú élet vár önre.

Az International Journal of Epidemiology-ban megjelent tanulmány szerzői azt állítják, hogy a hosszú élet kapcsolatban van a genetikai örökséggel, mivel ugyanazok a gének felelősek az intellektuális fejlődésért, amelyek befolyásolják az élet időtartamát is.

Első pillantásra azt lehetne gondolni, hogy az intelligensebb személyek azért élnek hosszabb ideig, mert jobbak az egészségügyi szokásaik, biztosabb és jobban fizetett munkát végeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy többet költsenek egészségük karbantartására, lehetőségük van előkelőbb környezetben, távol a szennyezésektől, és minden kényelem biztosításával lakni. Mindez igaz, de az egyenlő feltételek mellett az intelligensebbek hosszabb életűek maradnak: mindez a genetikai örökségnek köszönhetően.

Annak a hipotézisnek a bizonyítására, amelyek szerint egyes gének befolyásolják mind a hosszú életet, mind az agy fejlődését a kutatók elemezték 377 amerikai háborús veterán ikerpár adatait, másrészt figyelembe vették 246 svájci ikerpár, és végül 748 dán ikerpár adatait. És mit találtak? Azokban a homozigóta ikerpárokban, amelyek azonos DNS-el rendelkeznek, az élet hossza kizárólag külső tényezőktől függ, míg a heterozigóta ikrekben, amelyekben azonban a genetikai örökség részesedése csak a fele, az intelligensebb hosszabb ideig él.

A kutatók számításai szerint az intelligencia és az élettartam közötti kapcsolat 95 %-ban genetikai tényezőktől függ, csupán 5 % kapcsolódik környezeti tényezőkhöz.

Egy még „pártatlanabb” eredmény elérése érdekében a kutatók jelenleg azt tervezik, hogy megismétlik a kísérletet az állatokkal is: „A kutyák és az egerek nem dohányoznak, nem fogyasztanak alkoholt, és ez kizár minden nem genetikai faktort, amelyeket eddig megtaláltunk az intelligencia-hosszú élet kapcsolatban”-állítja Rosalind Arden, a londoni Gazdasági és Politikai Tudományok Főiskolájából.

Úgy tűnik azonban, hogy a cikk íróját nem győzték meg a kutatás eredményei, mivel cikkét így fejezi be: ne aggódjanak, ha gyermekeik nem érnek el ragyogó eredményeket az iskolában; ha hosszú életet akarnak nekik biztosítani, tegyék félre a genetikát, és ellenőrizzék, hogy az étkezésük egészséges legyen, hogy végezzenek fizikai tevékenységet és kerüljék a cigarettát és az alkoholt.

És ne feledkezzünk el arról sem, hogy az intelligens emberek között legalább annyi az önsorsrontó, ha nem több, mint a kevésbé okosok között...

 

Szólj hozzá

tudomány életmód