2015. sze 03.

Hamis mítoszok a tigrisszúnyogról

írta: Göbölyös N. László
Hamis mítoszok a tigrisszúnyogról

le-moustique-tigre-est-reconnaissable-a-ses-rayures-noires_2835603_800x400.jpg

A szakemberek szerint számos fals mítosz létezik a rovarról, amely 2004-ben jelent meg Spanyolországban. Tévesen hisszük, hogy a fény vonzza, hogy el lehet riasztani ultrahangot kiadó szerkezetekkel, aromatikus növényekkel vagy amóniákkal.

Valójában éppen a vérünkben lévő amoniák-nyomok, egyes olyan aromák, mint a fahéj, a szerecsendió vagy a szegfűszeg vonzza őket. A prédájukat alapvetően három nyom alapján találják meg: ez az illat, a meleg, amelyet az emberek, vagy állatok kibocsátanak és a széndioxid, amelyet kilélegeznek. Így érthető, hogy vannak emberek, akiket kedvelnek és vannak, akiket nem. A túlsúlyosak és a várandós asszonyok a legnagyobb célpontok.

Különösen szeretik azokat, akiknek nullás a vérük, többször csípik meg őket, mint azokat, akiké A,B,vagy AB.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint a százféle szúnyog közül a tigrisszúnyog a legkárosabb. Alapvetően rendkívül nagy aktivitása miatt. Jelen van éjjel és nappal és a legaktívabb reggel 6 és l0 óra között, valamint este 6 és 10 óra között.

2004 óta terjed a Földközi tenger partján. A hőség és az esőzések miatt elszaporodott Katalóniában, Murciában, Andalúziában és a Baleári-szigeteken. Szaporodásukat gátolja, ha tisztán és szárazon tartják a használaton kívüli víztároló helyeket, ha tisztán tartják és klórozzák az úszómedencéket, ha vigyáznak azoknak az állatoknak az élőhelyeire, amelyek rovarokkal táplálkoznak. Például, a békára, a fülemülére, a fecskére, a denevérre, amelyek természetes szabályozói a szúnyoginvázióknak.

 

Szólj hozzá

tudomány biológia