2015. sze 04.

Ismeretlen emberfaj Tajvanon

írta: Göbölyös N. László
Ismeretlen emberfaj Tajvanon

fossile.jpg

Egy eddig ismeretlen emberfaj megkövesedett állkapocs maradványát találták meg Tajvanon, a Penghu-szigeteknél. A tajvani halász, akinek a hálójába került, nem is sejtette, hogy a lelet akkora jelentőségű, hogy módosíthatja az ember fejlődésének történetét.

A tajvani természettudományi múzeum kutatói szerint az állkapocs nem tartozott egyetlen eddig ismert emberfajhoz sem.

A Penghu l-nek elnevezett állkapocsban négy rágófog van és a tajvani, a japán és az ausztrál kutatók, akik négy évig tanulmányozták, úgy vélik, hogy egy kb. 160 cm-es felnőtté lehetett. A leletet összehasonlították a homo sapiens, a neanderthali és a homo habilis állkapcsával és megállapították, hogy mindtől különbözik. Sőt, más még az Észak-Kínában és Jáván talált legrégibb ember, a homo erectusétól is.

A csontban lévő fluor és nátrium elemzése azt mutatja, hogy 190 és 10 ezer év között élhetett. A pleisztocén korban, amely 2,6 millió évvel ezelőtt kezdődött és 11.700 éve fejeződött be, minden emberfélének kisebbedett az állkapcsa és a foga. A Penghui ember valószínűleg együtt élt a homo sapienssel, aki ebben a régióban kb. 55 ezer évvel ezelőtt jelent meg.

A japán paleontológusok szerint azonban szükség lenne a csontváz más részeire is, hogy kellően alá lehessen támasztani ezt az elméletet.

Az állkapocs megtalálási helye, Tajvan partjaitól mintegy 25 km-re, jól ismert az archeológusok előtt. Abban a korban még szárazföld volt, az ázsiai kontinens része, mert a tenger szintje alacsonyabb volt.

A tajvani természettudományi múzeum kiállításon mutatta be a Penghu l-et az azon a területen talált nagy fosszilis emlősökkel együtt. Ez utóbbiak jelenléte azt valószínűsíti, hogy a régió rendelkezett sokféle természeti forrással, amely alkalmassá tette az ember jelenlétét.

Régi legendák szerint Penghu térségében egy civilizáció süllyedt el. A tengerben talált különös struktúrák régi, elnyelt városokra hasonlítanak. A kutatók szerint azonban ezek lehetnek természetes formációk is.

Szólj hozzá

tudomány Tajvan