Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A szűzies fémfenevad – Iron Maiden: The Number Of The Beast (1982)

the_number_of_the_beast

„Azután láték más fenevadat feljőni a földből, a kinek két szarva vala, a Bárányéhoz hasonló, de úgy szól vala, mint a sárkány....És nagy jeleket tesz, annyira, hogy tüzet is hoz alá az égből a földre, az emberek láttára...Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” (János Jelenések Könyve, 13:11;13;18, Károli Gáspár fordítása) A szám, amely szerencsét hozott 1982-ben egy kemény londoni zenekarnak, az Iron Maidennek és beharangozta a heavy-metal virágkorának eljövetelét.

Bár a 666-os Nagy Fenevadat és a rock-ihletését mindenekelőtt a HR/HM bandákhoz kötik (főleg azok, akik sátánizmussal vádolják őket), ez a kapcsolat legalább tíz évvel korábbi. 1972-ben a metállal nemigen gyanúsítható Genesis Supper's Ready-jében bukkant fel először, egy időben a Vangelis és Demis Roussos fémjelezte Aphrodite's Child 666 című, idegborzoló 70 perces hangkollázsával. De egy évvel korábban a Led Zeppelin titokzatos IV. albumán Jimmy Page „ZOSO”-ként ismert szimbóluma a 666 átírása Aleister Crowley-nek , a Nagy Fenevad „reinkarnációjának” műve, Az Istenek Napéjegyenlősége szerint. Szerepel a szám a Black Sabbath Sabbath Bloody Sabbath című 1973-as és a Police Ghost In The Machine című 1981-es lemezének borítóján – ez utóbbin akkor látható, ha tükörből olvassuk. (Később is olyan különböző előadóknál bukkan fel a „666”, mint a Dead Kennedys, a Venom, a Sepultura, a Metallica, a Rage Against The Machine és – szinte magától értetődően – Marilyn Manson). A Steve Harris basszusgitáros alapította Maiden, amelynek csírái már 1975-től léteztek, de csak 1978-tól szerepeltek ezen a néven, kezdettől fogva vonzódott a misztikumhoz, a legendákhoz és a történelem homályos-véres korszakaihoz, így választásuk előbb-utóbb törvényszerűvé vált.

Nevük is jellemző érdeklődésükre, hiszen a „nürnbergi vasszűz” egy, a XVI. századi német birodalomban használatos kínzó-, illetve kivégző eszköz volt, egy belül üreges, ám hosszú vasszögekkel kivert bábú, amelybe az áldozatot bezárták. Soha jobbkor nem léphettek volna ezzel a névvel: sikertörténetük éppen akkor kezdődött, amikor a Vaslady, (Iron Lady), azaz Margaret Thatcher brit kormányfő hatalomra került. És ha időzítik, akkor sem jelenhetett volna meg jobbkor a The Number of The Beast, mint 1982. március 29-én, három héttel a brit-argentin „falklandi háború” kitörése után, amely Thatcher asszony hazai dicsőségére csúcsára, és nemzetközi népszerűsége mélypontjára repítette.

A lemez nemcsak azért volt fordulópont a Maiden életében, mert ez volt az első number one albumuk Nagy-Britanniában és az USÁ-ban egyaránt, hanem azért is, mert ekkor vette át a labilis Paul Di'Anno helyét egy apró termetű, remek hangadottságú és mozgáskultúrájú (tőrvívó-bajnok) énekes, Bruce Dickinson. A Ian Gillan és a Uriah Heep fantasztikus első frontembere, David Byron előadói stílusát továbbvivő Bruce iskolát teremtett a műfajban, akárcsak megjelenésével, „márkajelzésévé” vált nagy szögekkel kivert csuklóvédőivel. És ekkor alakult ki az a kemény, lendületes, de ritmusváltásokat és dallamos részeket sem nélkülöző Maiden-zene, amelynek az ének mellett fő pillére a két remek kezű szólógitáros, Adrian Smith és Dave Murray játéka volt. A színpadon sem volt akármilyen látvány Dickinson rohangálása mellett Harris, Smith és Murray közös, gitáros „beindulása”, amely később metál-körökben szinte kötelezővé vált, a „rőzserázással” egyetemben. (Ez utóbbi azt is jelentette rock-történeti szempontból, hogy amikor már a punkkal, majd az újhullámmal a rövid, illetve a „belőtt” haj volt a menő, a fémzenészek életben tartották a minél hosszabb fürtöket, mint fontos imázs- és színpadi kellékeket..).

A The Number of The Beast címadó dalát nemcsak az Apokalipszis   könyve ihlette, hanem Steve Harris rossz álma is – így született meg minden ellenkező híreszteléssel szemben ez az anti-sátánista dal. Ez persze nem zavart egy amerikai keresztény csoportot, hogy máglyát rakjon a Maiden lemezéből, igaz, az ebből adódó füstkárok miatt bírságot róttak ki rájuk. Ugyanezen a turnén történt, hogy a banda producere autóbalesetet szenvedett, és amikor kiderült, hogy a gépkocsi javítási költsége 666 fontra rúg, inkább hajlandó volt többet fizetni...

Történelmi események és filmek is hatottak az album további darabjaira. A nyitó Invaders a vikingek pusztító hódítására emlékezik (lehetetlen kikerülni a párhuzamot a Led Zeppelin egyik „legheavy-bb” dalával, az Immigrant Song-gal), a The Prisoner egy akkortájt neves tv-filmre, míg a Children of The Damned egy 1960-ban készült, a filmcsatornákon azóta is gyakran felbukkanó alkotásra, Az elátkozottak falujára utal, amelyben egyszerre született, klónszerű gyermekek hoznak végzetet a közösségre. A Hallowed Be Thy Name egy halálraítélt utolsó perceit eleveníti meg, míg a Run To The Hills az észak-amerikai indiánok elleni irtóháborút idézi fel. Ez utóbbi a mai napig a Maiden egyik legnépszerűbb felvétele a The Number of The Beast-tel együtt, mindkettőhöz ugyancsak mértékadó klip is készült. Az elsőben a XX. század elején készült amerikai néma „őswestern” kíséri a zenét, míg a The Number of The Beast-ben felbukkann az emberiség „szörny-öröksége” a Minotaurusztól a Farkasemberen át Drakuláig. No és természetesen „Eddie, a Fej”, aki nélkül nem beszélhetünk az „élő” Iron Maidenről.

A félig múmia, félig zombie szörny már az első lemez borítóján megjelent. Derek Riggs figurájának is volt előde, méghozzá a Grateful Dead logójának „személyében”, bár a grafikus állítja, hogy a vietnami háború idején egy híradóban látta ezt a szörnyet egy Vietkong-tank oldalára festve. Később Melvyn Grant készítette el a különböző Maiden-borítókra számtalan variációját és színpadi megjelenítését, azóta már „Eddie” videó-játék főszereplője is.

A „Fenevaddal” megkezdődött az Iron Maiden 10 éven át tartó töretlen diadalmenete, amelyben már nem vett részt az első három lemez dobosa, Clive Burr, helyére Nicko McBrain lépett. A Piece of Mind (1983), a Powerslave (1985), a Live After Death (1985), és főleg a végítélet témájához visszatérő Seventh Son of The Seventh Son (1988) a metál legszebb pillanataihoz tartoznak, amelyeket sokan próbáltak több-kevesebb sikerrel utánozni. Aztán több tagcsere – előbb Smith, majd Dickinson távozott – és a műfaj hanyatlása mélypontra vitte a zenekart. A két „tékozló fiú” azonban azóta visszatért, és a Vasszűz izmosabb, mint valaha.

A Maiden az elmúlt két évtizedben jó néhányszor  járt Magyarországon. Két fellépésük különösen emlékezetes: 1984-ben csak a Budapest Sportcsarnok parkolójában játszhattak, mert az akkori szervek féltek, hogy a megvaduló közönség esetleg komoly kárt tesz az alig két éve átadott épületben. 1988-ban viszont az MTK-pályán már a Monsters of Rock sorozatban mutatták be hatalmas díszleteket, látványos pirotechnikát felvonultató show-jukat, amelynek a végén „Eddie” több emelet nagyságban jelent meg, miközben Smith és Murray két kezében himbálóztak és úgy „tekertek” tovább...

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phil Melanchthon 2019.01.06. 19:53:50

Kedves László! Mivel indokolható, hogy a dal anti-sátánista? Köszönöm, ha bővebben kifejted.

Göbölyös N. László 2019.01.06. 23:52:52

Úgy gondolom, hogy maga a szöveg elég árulkodó, hogy itt tkp. a mindenképpen meglévő gonosz elleni harcról van szó. Egyébként pedig volt szerencsém annak idején 2x-szer is beszélgetni Bruce Dickinsonnal, és ebből is egyértelműen kiderült számomra, hogy minden sátánizmus távol áll tőlük. Íme a szöveg:
"Woe to you, oh Earth and sea, for the Devil sends the Beast with wrath
Because he knows the time is short
Let him who hath understanding reckon the number of the Beast
For it is a human number, its number is six hundred and sixty six"
I left alone my mind was blank
I needed time to think to get the memories from my mind
What did I see can I believe that what I saw
That night was real and not just fantasy
Just what I saw
In my old dreams were they reflections of my warped mind staring back at me
'Cause in my dreams
It's always there
The evil face that twists my mind and brings me to despair
Yeah
The night was black was no use holding back
'Cause I just had to see was someone watching me
In the mist dark figures move and twist
Was all this for real or some kind of hell
Six six six the number of the Beast
Hell and fire was spawned to be released
Torches blazed and sacred chants were praised
As they start to cry hands held to the sky
In the night the fires burning bright
The ritual has begun Satan's work is done
Six six six the number of the beast
Sacrifice is going on tonight
This can't go on I must inform the law
Can this still be real or some crazy dream
But I feel drawn towards the chanting hordes
They seem to mesmerize me can't avoid their eyes?
Six six six the number of the Beast
Six six six the one for you and me
I'm coming back I will return
And I'll possess your body and I'll make you burn
I have the fire I have the force
I have the power to make my evil take it's course

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása