2015. sze 10.

Árverésen a Titanic utolsó menükártyája

írta: Göbölyös N. László
Árverésen a Titanic utolsó menükártyája

Az első osztály az életet jelentette

titanic.JPG

Több mint száz év telt el azóta, hogy elsüllyedt a Titanic, de még mindig újabb dolgokat fed fel titkaiból a balsorsú óceánjáró. .Három ritka dokumentumot árverez el szeptember 30-án a New York-i Lion Heart Autograph társaság.

Ezeket a nagyon ritka és eddig nem ismert dokumentumokat a híres 1-es számú mentőcsónak túlélőinél találták meg. A csónakot a Titanic milliomosai csónakjának is nevezték. Öt gazdag utassal és a legénység 7 tagjával eresztették vízre. Ezek gyorsan eleveztek a Titanictól, anélkül, hogy próbáltak volna a többieken segíteni - nyilatkozták az amerikai társaságnál. Több mint 1.500 utas halt meg a szerencsétlenségben, amelyet számos feldolgozás után 1997-ben James Cameron mesélt el 11 Oscarral jutalmazott, sokak szerint szupergiccses filmjében. (Cameron „mentségére” legyen mondva, hogy a film sikere nyomán ő maga is bekapcsolódott a Titanic-kal kapcsolatos mélytengeri kutatásokba).

Az értékes tárgyak között van annak az ebédnek a menükártyája, amely a hajó elsüllyedése előtti napon, 1912 április 14-én ebédre felszolgált ételeket sorolja fel. Ebből kiderül, hogy az első osztályú utasok többek között vegyes hideg felvágott, skót hagymás csirkeleves (cookie-leekie), sós hering, pácolt ökörnyelv, rombuszhalfilé és főtt rák közül válogathattak.

A kártya Abram Salomon dúsgazdag New York-i üzletemberé volt, aki megőrizte azt. Értékét 50.000 és 70.000 dollárra becsülik. Salomon hagyatékában maradt annak az eddig ismert négy jegynek az egyike is, amely jogot adott a Titanic törökfürdőjében a karosszék-mérlegben való méreckedés. Ennek értékét 7.500-10.000 dollárban állapították meg. Salomon 1959-ben halt meg, 90 éves korában.

Árverésre kerül még egy kézzel irt levél és a borítékja, amelyet egy másik túlélő, Mabel Francatelli írt. Ő Lady Lucy Duff Gordon, a kor egyik nagy divatháza tulajdonosának, Sir Cosmo Edmund Duff Gordon skót földbirtokos feleségének a titkárnője volt. Kikiáltási ára 4.000- 6.000 dollár. Duff Gordonék voltak állítólag azok, akik megakadályozták, hogy a csónak visszaforduljon a süllyedő óceánjáróhoz és ez a Titanic-történet valamennyi feldolgozásában hangsúlyt kapott.

Szólj hozzá

történelem gasztronómia Titanic