2015. sze 30.

Mire enged következtetni az újszülöttek koncentrálási képessége?

írta: Göbölyös N. László
Mire enged következtetni az újszülöttek koncentrálási képessége?

baby.jpg

Az az idő, amelyet egy újszülött szentel egy kép nézésére, előjele lehet annak, hogy később koncentrálási és magatartási zavarokban fog szenvedni.

Ezt a következtetést vonták le a padovai, a londoni Brikbeck és a Metropolitan egyetemek kutatói, akik 180 olyan csecsemővel foglalkoztak, akik 2004 és 2012 között születtek a goriziai Monfalcone kórházában. Az újszülötteknek egy képernyőn képeket mutattak, amelyek arcokat, mozgó tárgyakat ábrázoltak és közben mérték, hogy mennyi ideig figyelik azokat. Amikor a gyerekek elérték a három, majd a tíz éves kort, a szülőket megkérték, hogy válaszoljanak különböző, a gyerekek magatartását és temperamentumát érintő kérdésekre.

A válaszokat elemezve a kutatók felfedezték, hogy az a gyerek, aki újszülött korában hamar abbahagyta a bemutatott képek nézését, jobban hajlamos a hiperaktivitásra és a heves magatartásra mi azok, akik hosszabban nézték, kevésbé aktívak és jobban tudnak uralkodni magukon.

Nemrég még azt gondoltuk, hogy azok a gyerekek, akik hamarabb megunnak valamit, talán gyorsabban dolgozzák fel az információkat. De az utóbbi kutatások azt mutatják, hogy a sietősebbek azok, akiknek nagyobb nehézségeik vannak a közösséghez való alkalmazkodásban. Vagyis ez nem olyan pozitív magatartás, mint ahogy gondoltuk” - magyarázta Teresa Baroni, a kutatás koordinátora.

A kutatók emellett hangsúlyozták, hogy a figyelem összpontosítása terén nagyon sok az egyéni különbözőség és ezek nem szükségképpen kapcsolódnak a zavarokra való nagyobb hajlamossághoz. Mindenesetre, ami a kutatókat a leginkább meglepte, az volt, hogy pár napos gyerekek között már ilyen különbségek vannak.

„Ez érdekes, mert azt jelentheti, hogy vannak olyan hajlamok, amelyek függetlenek a tapasztalattól, a környezettől és a szülőkkel való kapcsolattól.” - mondták.

Hogy pontosan melyek ezek a hajlamok, azt kell a továbbiakban a tudománynak kutatnia. Lehetnek akár örökletes tulajdonságok és olyan tényezőknek a találkozása is, amelyek befolyásolják a fejlődést: például, a mama hasában eltöltött hónapok, amelyről sok más kutatás kezdi kimutatni, hogy döntőek lehetnek.

Szólj hozzá

tudomány nevelés