2015. okt 04.

Miért népszerűek a találkákat segítő honlapok?

írta: Göbölyös N. László
Miért népszerűek a találkákat segítő honlapok?

felrelepes.jpg

Miért keresik fel az emberek a házasságon kívüli kapcsolatokat segítő honlapokat? - veti fel a kérdést a Le Figaro.

A házasságtörés, természetesen, létezett már ősidők óta,de régebben nem bonyolódott ilyen szervezetten. Speciálisan feliratkozni egy honlapra élettársunk megcsalása végett határozottabb elszánásról is tanúskodik, mínt a véletlenre hagyatkozni. E jelenség specifikus pszichológiai okait kutatók próbálják dekódolni. Vannak, akik átböngésztek olyan honlapokat, mint például, a Gleeden vagy az Ashley, amelyeknek kb. 37 millió használója van, és a hűtlenkedésnek két fő okát találták: az unalmat és a szerelem hiányát. A honlapok ezeket a hiányokat ígérik kitölteni és eltakarják azokat a fájdalmakat és kockázatokat, amelyek ezeket a találkozókat kísérik.

„Legalább annyi oka van a hűtlenkedésnek, mint ahány hűtlen van. De úgy tűnik, azért sok házasságtörésnek van közös alapja, ez az unalom. Azok között, akik ezeken a honlapokon keresnek új kapcsolatot, sokan élnek már egy hosszú párkapcsolatban és újra meg akarják ízlelni az újdonság ízét. A csalás vágya nem fakad szükségképpen szexuális frusztráltságból vagy szerelem hiányából, lehet akkor is unatkozni, ha továbbra is szeretjük a párunkat.”- mondta Pepper Schwartz, a washingtoni egyetem szociológus professzora. Ezzel a megközelítéssel ért egyet Eric Anderson, az Ashleymadison.com vezetője is. Véleménye szerint a honlapot látogató asszonyok többsége nem boldogtalan a párjával és nem is akar válni. Csak egy kis izgalmat keres.

A kutatók a szerelemhiányosokról megállapították, hogy különböző okok - pénz, gyerekek - nem válnak, de vigasztalást keresnek az adott honlapokon keresztül. Érdekes, hogy az adatok eltérnek a nők és a férfiak esetében: a nők hajlamosabbak a házasságtörésre, ha magányosnak érzik magukat a házasságban. A férfiak akkor lépnek félre, amikor a legboldogabbak egy tartós párkapcsolatban. Így a stabil párok sincsenek védve a jelenséggel szemben- vonják le a következtetést a tudomány emberei.

Szólj hozzá