2015. okt 13.

Lányok a kiborulás szélén

írta: Göbölyös N. László
Lányok a kiborulás szélén

depressed-girl.jpg

A Girlguiding brit magazin felmérése szerint az angol lányok és fiatal nők között sokan szenvednek pszichológiai zavarokban és még többen vannak azok,akik arról panaszkodnak, hogy nincs elég információjuk ezekről a problémákról.

A magazin szakemberei 1574, 7-21 év közötti lánnyal foglalkoztak ebben az évben. A 11-21 évesek közül 5-ből 2 mondta el, hogy már voltszüksége pszichológiai segítségre és a 17-21 év közöttiek 46 %- a érzi magát valamilyen módon érintettnek.

Az elmondott jelentősebb pszichológiai jelek: öncsonkítás,cigaretta-függőség, depresszió, étkezési zavarok. Ez 2010 óta jelentős változást jelent, mert az akkor készített felmérés szerint az első három helyen az alkohol-, a cigaretta- és a drogfüggőség állt. A brit egészségügyi információs központ adatai azt mutatják, hogy 2012 és 2014 között nőtt azoknak a 10-14 éveseknek a száma, akik öncsonkítás miatt kerültek sürgősségi ellátásra.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a szülők egyre kevésbé ismerik serdülő lányaik problémáit. A 1ányokat a mentális egészség, a zaklatás és a munka keresésének problémái nyugtalanítják, míg a szülők inkább a drog, a cigaretta és az alkoholfogyasztás miatt aggódnak értük. A lányok 75 % állította, hogy volt már olyan szexuális zaklatásnak kitéve, amely negatívan hatott az életére. Problémát jelent az is, hogy a 11-21 évesek 53 %-a keveset tud a pszichológiai problémák mibenlétéről.

A francia serdülőknél sem különb a helyzet. Az UNICEM 2014-es jelentése szerint csak 45 %-uk tud a pszichológiai segítséget nyújtó szervezetek létezéséről, ám 52 %-uknak volt már életuntság érzése és 5-ből egy gondolt már öngyilkosságra, 10-ből egy meg is próbálta.

A lányoknál 1,71-%-kal nagyon a kockázat, hogy pszichológiailag szenvedjenek és 1.83-al nagyobb eséllyel lehetnek öngyilkos gondolataik.

A problémák enyhítésére Franciaország minden megyéjében működnek olyan központok, házak, amelyek fogadják a 11-21 év közöttieket. Minden olyan kérdéssel hozzájuk lehet fordulni, ami az egészséggel, a pszichológiával, az iskolával vagy a joggal kapcsolatos. Ezeket a szervezeteket a szülők is felkereshetik a fiatalokat érintő gondjaikkal.

Szólj hozzá

életmód pszichológia Nagy-Britannia