2015. okt 17.

A bolygók bölcsői

írta: Göbölyös N. László
A bolygók bölcsői

182010212-742d97d6-0168-4449-b3db-47a7e874ca00.jpg

A “bölcsők” a világegyetem legkisebb csillagai, az úgynevezett “vörös nanók” körül alakulnak ki és hasonlítanak azokhoz a formációkhoz, amelyekből megszülethetett a Föld. A felfedezés forradalmasíthatja a bolygók kialakulásáról szóló mostani elméleteket.

Ausztrál kutatók fedezték fel a legkisebb csillagok körül formálódó nagy porkorongokat. Leírásuk a Monthly Notices of the Royal Astronomical Journalban jelent meg.

„Úgy gondoljuk, hogy a Föld és a többi planéta ilyen típusú porkorongban alakult ki és csodálatos dolog látni fejlődésben egy új naprendszer potenciális kialakulását. Az ilyen korú csillagoknak általában nincs porkorongjuk. A vörös nanók korongjai, úgy tűnik, hosszabb ideig élnek, mint az olyan ‘melegebb csillagoké, mint, például, a Nap, de az okát még nem értjük” - magyarázta Simon Murphy, a kutatócsoport koordinátora.

A felfedezés változtathat a bolygók kialakulásával foglalkozó eddigi elméleteken. “Azt sugallja, hogy a planéták kialakulása sokkal hosszabb folyamat, amint ahogy eddig hittük.” - mondta Warrick Lawson, a csoport egyik tagja, aki nem zárja ki, hogy a porkorongok rejthetnek már kialakult fiatal bolygókat is és meg van győződve arról, hogy a közeljövőben sok teleszkóp fordul majd ezek felé a csillagok felé. Néhány közülük közel van a Dél Keresztje csillagképhez és látható a déli féltekéről. A korongokat látni lehet azokról a fémsugarakról, amelyek az infravörösre válaszolnak.

A kutatók szerint a jövő feladata megpróbálni megismerni részleteiben, hogy a korongok mit rejtenek: planéta-embriókat, már megszületett bolygókat, vagy aszteroidákat, üstökösöket.

Szólj hozzá

tudomány csillagászat