2015. okt 18.

A jövő városai gombából és hulladékból épülhetnek

írta: Göbölyös N. László
A jövő városai gombából és hulladékból épülhetnek

le-citt_-sostenibili-del-futuro-costruite-con-funghi-e-rifiuti.jpg

2050-en belül a világ népességének 70 %-a városokban fog élni. Nyugtalanító adat, amely súlyos problémákat vet fel.

Mindnyájunk jövője szempontjából alapvető a fenntartható városok építésére irányuló kutatás. Mentális változásra van szükség és hozzá kell szoknunk, hogy ne tegyünk különbséget a természetes források és a hulladékok között. 2050 városainak a hulladékokat az alkalmazkodás a megújulás eszközeinek kell tekinteniük Szerencsére már vannak erre vonatkozó kezdeményezések.

  1. Az építkezésekhez szükséges természetes források kimerülőben vannak Ilyen, például a réz. Ennek a fémnek a reciklálási technológia ismert már évtizedek óta és a vállalatok használják is a régi elektromos kábelekből való kivonására. Az épületek azonban nemcsak sok reciklálható anyagot tartalmaznak, hanem lehetővé teszik annak az energiának a nagymértékű megtakarítását is, amely az új források feltárásához szükséges. Az épületekben lévő alumínium újrafelhasználásához, például, az előállítási energiának csak 5%-a szükséges. Az épületek felszámolása során nagy mennyiségű alumíniumot lehet nyerni alacsony költségen.
  2. A hollandiai Eindhovenben Tom van Soest, a StoneCycling társalapítója kidolgozott egy eljárást az épületek lebontásakor keletkezett reciklálható anyagok porítására. Ebből az anyagból lehet egy újtípusú követ előállítani, amely alkalmas csempe készítésére.

Ugyancsak Hollandiában Mieke Meijer és a VijS stúdió kifejlesztették a Newspaper-Wood-ot, mint a neve is sugallja, egy fához hasonló anyagot, amelyet újságok reciklálásából készítenek.

Más vállalatok, mint az amerikai ReWall, feltaláltak egy anyagot 100 %-os reciklálható italos dobozokból, amelynek zúzása nem igényel vizet. Használni lehet belső burkolatokhoz, de ha tömörítik, építési anyagi is lehet.

Alfred Heineken sörgyáros kitalálta az úgynevezett “world bottle”-t még 1960-ban. Az üvegeket, különleges formájuk miatt téglaként lehet használni.

A United Bottle koncepciója hasonlít hozzá. A plasztik üvegek úgy illeszthetők össze, hogy nem igényelnek kötőanyagot. Van benne kereskedelmi lehetőség, bár a Heineken-terv kudarcot vallott, ugyanabból az okból, amiért most sem sikerül áttörnie: az ipar nincs meggyőződve arról, hogy népszerű lehet a fogyasztók előtt.

  1. Henk Jonkers, a delfti technológiai egyetem kutatója kitalált egy eljárást, amely akkukból és töltőkből cementet varázsol New Yorkban az Ecovative mezőgazdasági melléktermékekből és gombából készít építési anyagot.A mikor a meleg és a fény hiánya miatt leáll a növekedési folyamat, az egész olyan anyaggá válik, amelynek paraméterei a kőéhez és a cementéhez hasonlóak.
Szólj hozzá

életmód környezetvédelem Hollandia