2015. okt 23.

Áljárvány mentett meg egy lengyel várost a náciktól

írta: Göbölyös N. László
Áljárvány mentett meg egy lengyel várost a náciktól

xvmdc67304e-62c6-11e5-965d-4d4f2913ac02.jpg

A lengyelországi Stalowa Wolában egy kiállítás ismerteti Dr. Eugene Lazowski bravúrját, aki 1942-ben elhitette a náci hatóságokkal, hogy a Rozwadów negyedben tífuszjárvány van - adja hírül a Le Figaro.

A Stalowa Wola múzeuma, – a városé, amely ma Rozwadów külvárosa, lerója a tiszteletét Eugene Lazowskinak, a nagy nyilvánosság előtt ismeretlen illusztris személy előtt. Ez a hős lengyel orvos 8000 zsidó vallású férfi, nő és gyermek életét mentette meg a II. világháború idején, amikor elhitette a nácikkal, hogy a megyében tífuszjárvány terjed.

A történet 1942-ben kezdődött, amikor egy férfi tanácsot kért az orvostól, hogyan menekülhetne meg a kényszer-munkatáborból. Lazowski elhatározta, hogy egy merész csellel segítséget nyújt neki. Tudta, hogy orvos barátja Stanislaw Matulevicz kidolgozott egy ál vakcinát”, amelyet elhalt baktériumokból állított elő, s amely a páciensen nem váltott ki semmilyen szimptómát, ugyanakkor pozitívan reagált a tífusztesztre.

Elhatározta, hogy megkísérli alkalmazni a szökevényen az ál-vakcinát. A művelet sikerült. A férfi kiszabadult a munkatáborból, s vele együtt családjának azok a tagjai is, akik kapcsolatban voltak vele. Lazowski több személyen megismételte az oltást a városban, a németek – attól tartva, hogy a járvány még súlyosabb lesz – az egész várost karanténba helyezték. 12 zsidó gettó, mintegy 8000 ember menekült így meg a tömeges kivégzéstől és a koncentrációs táborba történő elhurcolástól.

Eugene Lazowski története minden bizonnyal kevésbé ismert, mint Oskar Schindleré, mivel neki még nem volt olyan szerencséje, hogy filmet készítsenek belőle, annak ellenére, hogy Lazowski hatszor annyi embert mentett meg, mint Schindler.

Didier Durmarque filozófus a „Shoah filozófiája” című művében ebből az alkalomból emlékeztet egy másik, egy francia orvos esetére, aki orvosi esküjéhez ragaszkodva, visszautasította, hogy részt vegyen azokban a kísérletekben, amelyeket a nácik kértek tőle. „Ez azt mutatja, hogy az egyén tudatosságával a technika eszköz lehet egy cél szolgálatában,” tette hozzá a filozófus.

http://gnlszinfolt.blog.hu/2015/07/14/az_egyuttelesre_az_eletre

Szólj hozzá

történelem nácizmus filoszemitizmus II.világháború Lengyelország