2015. okt 28.

Mit jelentenek a terrorista támadások egy ország gazdasági fejlődése szempontjából?

írta: Göbölyös N. László
Mit jelentenek a terrorista támadások egy ország gazdasági fejlődése szempontjából?

bostoni_merenylet.jpg

A Moody’s amerikai hitelminősítő legújabb tanulmánya szerint 2011 és 2013 között több, mint kétszeresére, 5 ezerről 11.823-ra nőtt a terrorista támadások száma. Ez 2013-ban egy millió lakosra 2,4 támadást jelent szemben az 2011-es 0,7-el. Azonnali hatása egy ország fejlődésére átlag 0,5-0.8 %.

A becsléshez a Moody’s 156 országot átfogó 1994-2013 közötti periódusra vonatkozó adatokra, a Global Terrorism Database adataira támaszkodott. Az adatbázist az amerikai Maryland egyetem őrzi.

A tanulmány szerzői. szerint a terrorista támadások gazdasági következményei öt évig hathatnak, és csak aztán enyhülnek.

A támadások több, mint 60 %-a négy országra koncentrálódik: Irak szenvedi el a támadások 24 %-át, Pakisztán a 19 %-át, Afganisztán a 12 %-át és India az 5,8 %-át. Ha ezek a támadások nem következtek volna be, Irak GDP-je 8,2%-kal lenne magasabb, mint amennyit az állam 2013-ban elért, Pakisztáné 5,1 %-kal.

A negatív hatás még erősebb az elmaradt beruházások terén. Pakisztánban ez eléri a 9,3 %-ot, Irakban a 15,1 %-ot.

A tíz legjobban érintett ország GDP-je 2013-ban e támadások nélkül átlag 1,1- 1,7 %-al magasabb lett volna. Minden terrorista támadásnak megvan azonban a maga jellegzetessége - helyszín- nap- támadás típusa, stb.. - ami miatt erős eltérések lehetnek az átlaghoz viszonyítva. Például, a 2005-ös londoni merénylet következtében az elmaradt gazdasági haszon miatt a brit GDP 0,5 %-os csökkenését lehet becsülni. Ez a szám azonban csak a hozzá hasonló merényletek GDP-re gyakorolt hatásának figyelembe vételén alapul, nem tekinthető pontos meghatározásnak - magarázta a Le Figarónak Merxe Tudela Carreres, a tanulmány egyik szerzője.

Ami a legnagyobb gazdasági hatalmakat illeti, a negatív hatás kisebb, mivel ezek az országok sokkal kisebb támadást szenvednek el. A növekedésre gyakorolt hatás Németország esetében csaknem nulla és elhanyagolható Franciaország és az USA esetében is, ez utóbbinál a 2013-as bostoni merénylet ellenére is, mivel nem okozott sok kárt az infrastrukturában. Az Egyesült Királyságban az elmaradt növekedést szintén alacsonyra, mintegy 0,3 %-ra lehet becsülni.

Szólj hozzá

gazdaság társadalom terrorizmus