2015. okt 31.

A pedagógiát is szolgálja a rossz ábrázolása a mesékben

írta: Göbölyös N. László
A pedagógiát is szolgálja a rossz ábrázolása a mesékben

piroska.jpg

Huszonöt szerző és kritikus vett részt a spanyol Santillana alapítvány égisze alatt megtartott konferencián. amely a gyermekmesék értékelésével foglalkozott.

Az írók kiálltak a hagyományos mesék mellett, még ha sok erőszak van is bennük: gondoljunk, például a Grimm-mesékre és amelyekben tipikus módon jelenik meg a jó és a rossz harca, de a történetek és a figurák meglehetősen rémisztőek. Nem véletlen, hogy az utóbbi években több horrorba hajló filmes feldolgozás is született belőlük.

A gyerekeknek meg kell ismerniük mind a jó, mind a rossz arcát és ezt megkönnyíti számukra, hogy ezek a mesék olyan cselekedeteket írnak le, amelyek büntetéssel vagy jutalommal járnak. Pedagógiai értékük van és ezeket az értékeket a gyerekeknek magukévá kell tenniük - volt az egybehangzó vélemény a konferencián.

„A jó és a rossz dualizmusa segítséget ad abban, hogy már kis korban megismerkedjünk az élet két arcával. Mindez be van kódolva az agyunkba. A rosszra minden kultúra a maga módján ad magyarázatot, nem kell elrejteni a gyerekek elől, még ha ijesztő is.”- mondta Victoria Cirlot, a középkori kultúra és irodalom, valamint a szimbolizmus szakértője.

Ugyanakkor, más résztvevők szerint el kell magyarázni a kicsiknek, hogy a rosszaság a butaságból, a gyávaságból, sokszor a reményvesztettségből ered, hogy a rossz gyökereit is felismerjék. Megállapították, hogy úgy tűnik, a felnőttek nem sokat törődnek a gyerekek morális nevelésével és ezt részben annak tulajdonították, hogy ezt a feladatot sokan helyesnek vélték átruházni a politikusokra, akik így érdekeik szerint címkézik, hogy mi a jó és mi a rossz.

A kritikusok elsősorban azt kifogásolták, hogy sok mesében szájba rágó módra leírják, hogyan kell megítélni a szereplők egyes cselekedeteit, holott az irodalom feladata felvetni a morális és etikai kérdéseket és az olvasónak kell megítélnie, hogy azok mikor cselekednek helyesen vagy hibásan. A mesének, mint minden fikciónak, az emberi magatartást kell ábrázolnia és nem szabad a problémák eleve eldöntésével mozdíthatatlan igazságokat felállítania.

Szólj hozzá

mese irodalom rossz Grimm