2015. nov 11.

Hemingway 11 titka

írta: Göbölyös N. László
Hemingway 11 titka

15-ernest-hemingway-quotes-on-war-writing-and-people.jpg

Ernest Hemingway nem mindennapi, kalandos élete, extrém természete halála után 54 évvel is izgatja az irodalom barátait. A Huffington Post régi interjúkból, cikkekből szedett össze különböző szokatlan megállapításokat, megnyilvánulásokat a Nobel-díjas amerikai íróról.

Lilian Ross, a New Yorker újságírója 1950-ben részletes profilt rajzolt Hemingwayról. Ebben árulta el, hogy Hemingway elmondta neki, hogy Montanában egy medvével élt, együtt aludtak, együtt ittak. Jóbarátok voltak. Az azonban soha nem derült ki, hogy igaz volt-e a dolog, vagy csak legenda.

  1. Azt viszont maga Hemingway árulta el, hogy a húszas években F.Scott Fitzgerald bevallotta neki, hogy a felesége, Zelda kicsinek tartja a péniszét. Hemingway erre úgy reagált,hogy beinvitálta barátját a fürdőszobába, ahol alaposan megvizsgálva a szóban forgó testrészt, és kijelentette, hogy az teljesen normális méretű. Majd megnyugtatni kívánva Fitzgeraldot, elmagyarázta neki, hogy felülről nézve minden kisebbek Látszik, ezért azt javasolja neki, menjen el a Louvre-ba, nézze meg a férfiaktokat, majd otthon álljon a tükör elé profilban és tegyen összehasonlítást.
  2. Ugyancsak a Ross készítette interjúban panaszolta el, hogy mindig frusztrálva érzi magát, amikor egy étkezés során nem fogyasztják el teljesen az üveg pezsgőt és kifejtette , hogy ha lenne pénze, nem tudna jobb módot kieszelni az elköltésére, mint a pezsgővásárlást.
  3. 2009-ben a Guardianban megjelent egy cikk, amely szerint Hemingway-t 1941-ben beszervezte a KGB és a fedőneve Argo volt. Az író ugyan kész volt együttműködni, de használható információkat soha nem adott.
  4. A.E. Hotchner, az életrajzírója és barátja 2011-ben a New York Timesban megírta, hogy az író élete utolsó éveiben paranoiás volt, meg volt győződve arról, hogy az FBI figyeli és állandóan panaszkodott neki: „Ez egy pokol, a legrosszabb rémálom. Kémkednek utánunk, a szobámba mikrók vannak, a telefonomat lehallgatják, a leveleimet felbontják” - idézte az írót, aki ezeket a 60. születésnapja után mondta el neki. Hotchner nem hitte el, ezért mélyen megdöbbent, amikor az FBI egy információ-szabadságot követelő petíció után közzé tette Hemingway-jel kapcsolatos aktáját, amiből kiderült, hogy az író a 40-es években rajta volt az ellenőrzöttek listáján, valóban lehallgatták telefonjait és archiválták a vele kapcsolatos dokumentumokat.
  5. Lilian Ross írta meg, hogy Hemingway úgy vélekedett: veszélyes lehet, ha valaki felhagy a vadászattal, ezért évente többször szükséges vadászni. „Ha hosszabb ideig nem mész, soha nem juthatsz a vadak közelébe. És azért is veszélyes lehet, mert a végén bezárkózol a szobában és nem mozogsz többé.”
  6. Kenneth Schuyler Lynn írta meg Hemingwayről szóló könyvében, hogy James Joyce a bárokban mindig verekedéseket provokált és Hemingway-jel intéztette el az ellenfelet.
  7. Rossnak mondta el az író azt is, hogy túl vékony a szemhéja, ezért ébred fel mindig hajnalban, mert szemei érzékenyek a fényre. „Életem minden hajnalát láttam. Felébredek és az agyam elkezd szavakat gyártani. Ezeket aztán hangosan ki kell mondanom, majd le kell írnom.”
  8. Ezeket a szavakat naponta felírta egy falra függesztett lapra. George Plimpton amerikai újságíró, aki 1954-ben készített vele interjút Madridban, feljegyezte, hogy az író napi szóteljesítménye 450 és 575 között ingadozott. Ennél többet csak akkor talált ki, ha másnap írás helyett halászni ment, hogy az elmaradt szavakért ne legyen bűntudata.
  9. Hemingway a Búcsú a fegyverektől című regényének végét 39- szer változtatta meg. Ezt Plimptonnak azzal indokolta, hogy nem találta meg a megfelelő szavakat.
  10. Rossnak arról vallott, hogy milyennek képzeli cl az öregkorát. „Öregkoromra bölcs ember szeretnék lenni, nem kellemetlenkednék túl sokat. Szeretnék látni új csatákat, lovakat, baletteket, nőket, bikaviadalokat, festőket, repülőket, kurvákat. Sok levelet szeretnék írni a barátaimnak és választ kapni rájuk. Szeretném, ha képes lennék szeretkezni 85 éves koromban, mint Clemenceau. Nem ülök ki a parkban egy padra, de azért néha megetetném a galambokat. Nem lenne hosszú szakállam sem, csak egy öreg leszek,aki nem hasonlít Shaw-ra Soha nem találkoztam vele. Nem voltam soha a Niagara vízesésnél sem. Szeretnék részt venni egy kis gyalogló versenyben, az ember csak 75 éves korában lesz igazán elemében. Ha bevégzem, én leszek a legszebb hulla Pretty Boy Floyd óta. Csak az ostobák gondolnak a lelkük megmentésére. Ki az ördög gondolna erre? Kötelességünk intelligens módon elveszíteni a lelkünket, úgy eladni, mint ahogy eladnának egy megvédésre méltó véleményt, úgy eladni, mintha ez lenne a legdrágább valaha is eladott vélemény. Meghalni nem nehéz. Csak egy igazán derék embernek sikerülhet értelmet lelni a halálban.”

 

Szólj hozzá

USA Irodalom Hemingway