2015. nov 13.

Kiállításon látható Paul Verlaine revolvere

írta: Göbölyös N. László
Kiállításon látható Paul Verlaine revolvere

verlaine-rimbaud.jpg

Most először kiállították a belgiumi Monsban azt a revolvert, amely megsebesítette Arthur Rimbaud-t. A XIX. századból származó fegyver az utolsó tanúja a francia irodalom leghíresebb szakításának.

  1. július 10-én Brüsszelben, a Brasseurs utca egy hotelszobájában két lövés dördült el. Paul Verlaine lőtt rá Arthur Rimbaud-ra. Az egyik golyó a fiatal költőtárs csuklóját érte, a másik a falba fúródott.

A fegyverre Bernard Bousmanne, a kiállítás biztosa talált rá. Verlaine a Montigny fegyverkereskedésben vásárolta a 7 milliméteres kaliberű hatlövetűt és egy ötven golyót tartalmazó dobozt.

Paul Verlaine kapcsolata a nála 10 évvel fiatalabb Rimbaud-val két évvel korábban kezdődött, és a szellemi-lelki-testi vonzalom pusztító aztán Rimbaud szakítani akart barátjával és arra gondolt, hogy belép a hadseregbe. Verlaine alkoholtól és bánattól megrészegülve megátkozta Rimbaud-t, mielőtt rálőtt. Ez utóbbi az újabb fenyegetések után feljelentette társát és mentorát.

Verlaine-t letartóztatta a rendőrség, a revolvert elkobozták tőle és visszaszolgáltatták a fegyverkereskedésnek, amely egy évszázaddal később eladta egy gyűjtőnek. Történelmi kutatások és ballisztikai elemzések után megállapítást nyert, hogy arról a fegyverről van szó, amely csaknem megölte a „kölyök Shakespeare-t”.

Paul Verlaine 18 hónapot töltött börtönben Brüsszelben és Mons-ban, amely ebben az évben a kultúra európai fővárosa. Fogsága során megtért, frissen felvett katolicizmusa hatotta át a következő években írt verseit, míg Rimbaud Charleville-be ment, ahol befejezte nagy prózai művét, az Egy évad a pokolbant, amely az Illuminációkkal együtt a szürrealizmus előfutára lett.

Verlaine és Rimbaud 1875. márciusában, Stuttgartban találkoztak utoljára. Rimbaud akkor már felhagyott az írással, és hamarosan megkezdte rövid élete végéig tartó vándorlásait. 1891. november 10-én halt meg Marseille-ben alig 37 évesen, mit sem tudva arról, hogy versei elindultak diadalútjukra. Összegyűjtött költeményei 1895-ben jelentek meg Paul Verlaine előszavával. Verlaine soha nem heverte ki szakításukat, négy évvel és két hónappal Rimbaud halála után, 1896. január 8-án ő is eltávozott az élők sorából.

Szenvedélyüknek Angieszka Holland állított emléket a Teljes napfogyatkozás (1999) című filmben, amelyben Verlaine-t David Thewlis, Rimbaud-t pedig Leonardo Di Caprio alakította.

Most 2016. január közepéig lesz látható azokkal a tárgyakkal együtt, amelyek kapcsolatban voltak Verlaine belgiumi tartózkodásával. Patti Smith, Rimbaud és Verlaine nagy rajongója modellt állt a fegyverrel egy fotósorozathoz, mielőtt részt vett volna egy Verlaine-nel foglalkozó kollokviumon. Az amerikai költőnő ezt követően meglátogatta a mons-i börtön lakóit.

A revolver ezt követően visszakerült az üvegbura alá a kiállítás központi termében, mint „bűnjele” egy heves és beteges kapcsolatnak”, amelyet Verlaine a következőképpen jellemzett: „Tigris szerelmünk volt.”

Szólj hozzá

Franciaország Irodalom Belgium Rimbaud Verlaine