2015. nov 18.

Germánium növényekből

írta: Göbölyös N. László
Germánium növényekből

germanium.jpg

A germánium a telefonok, a komputerek egyik komponense. A freiburgi egyetem kutatói felfedezték, hogyan lehet növényekből, például kukoricából, napraforgóból, cirokból kivonni.

A germánium egy fényes, kemény félfém, amelyet régen széles körben használtak tranzisztorokhoz félvezető tulajdonsága miatt és azért, mert gyorsan továbbította az elektromos töltést. Ma alapvető összetevője komputernek, smartphone- nak / növeli a teljesítményt és csökkenti az elektromosság elnyelését /‚ valamint az optikai szálnak és használják az intelligens parkolás érzékelőiben is.

Nagyon hasonló a szíliciumhoz, de a „talajban sokkal, akár ezerszer alacsonyabb koncentrációban található. Namíbián kivül nincsenek a világban sem jelentős lelőhelyei. (Onnan származik a neve is, hogy Namíbia egykor német gyarmat volt). Ma alapvetően az alumíniumból és a cinkből nyerik ki és a világ évi termelésének 70 %- a Kínából származik.

A freiburgi egyetem bányászati fakultásának néhány kutatója szerint egyes növényekből is ki lehet vonni a „Phytomining” technikával olyan növényekből, amelyek természetes fiziológiai folyamatok útján magukba szívják a földből. A phytomining szó éppen egy fém kinyerését jelenti magas biomassza tartalmú növényekből, amelyekben nagy koncentrációban gyűlik össze a fém. Ezzel az eljárással a germánium kinyerése hatékonnyá és ökológikussá válhat csaknem nulla áron, mivel a fém kinyerése a növények biogázzá való átalakítása után következik be.

Az eljárás még kezdeti állapotában van, jelenleg az összegyűjtött mennyiség még nagyon kicsi. Literenként csak pár milligram, de a kutatók bizakodóak.

Szólj hozzá

tudomány biológia germánium