2015. nov 21.

Sertésszerv beültetése emberi testbe?

írta: Göbölyös N. László
Sertésszerv beültetése emberi testbe?

disznosziv.jpg

Még 1973-ban készült egy fölöttébb morbid humorú angol film, az O Lucky Man, amelynek Malcolm McDowell alakította kalandos életű főhősét egy különös kórházba veti a sors. Mivel éppen le van égve, vállalja, hogy aláveti magát egy, az emberiség számára fontos kísérletnek. Aztán, még mielőtt erre sor kerülne, benyit az egyik kórterembe, ahol egy betegen ziháló férfit lát nyakig betakarózva. Amikor felhajtja róla a takarót, megfagy ereiben a vér: az emberi fejet egy disznó testére ültették be…

Ilyen agyrémre szerencsére valószínűleg nem kerül sor a közeljövőben. Az ember- és sertésszervek csereszabatossága azonban napirenden van.

Szervültetésre várva sok ember hal meg. Csak az Egyesült Államokban naponta 22-en. A szervek szektorában a kereslet magasan felülmúlja a kínálatot. Amerikában 122.556 ember van várakozó listán, de Európában is tízezerhez közelít az átlag.

Amerikai kutatók most, úgy tűnik, felfedezték, hogyan lehet megmenteni több emberéletet. Reményeik szerint a jövőben sertésszerveket is át lehet majd ültetni az emberbe. A Science-ben megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a DNS manipuláció révén ez talán nem is olyan sokára valósággá is válik.

A kutatásnak ez az ága sok év óta foglalkoztatja a genetikusokat. Ez az új módszer arra alapul, hogy a sertések sejtjeiből kivágják a DNS-üknek olyan részeit, amelyek károsak lehetnek az emberre, mert egy endogén retrovírust, a Perv-et tartalmazza. Ezeknek a géneknek a módosításával, a retrovírus kiiktatásával pozitív eredményt lehet elérni.

A kutatók a “ Crispr/ cas 9 “-nek nevezett módszert alkalmazták a DNS módosításra és az emberi genomának megfelelő létrehozására. Ezzel el lehet kerülni,hogy az emberi szervezet kidobja magából a beültetett szervet. Egy genomában 62 “ kivágást “ alkalmaztak, ennyi volt a Perv által fertőzött rész.

A Crispr/cas 9 a rövidítése a Clustered Regularly Intersaced Short Palindromic Repeats- nek / idegen palindromikus csoportok szabályos közökben való elhelyezkedése / és a Cas 9 által termelt enzimnek.

George Church, a Harvard egyetem kutatója, a kutatás vezetője elmondta, hogy kevesen bíztak a kutatás sikerében, de ha a technika biztosnak bizonyul, a helyzet a szervátültetések területén gyökeresen megváltozik. Ez igazi válasz lenne a donorok hiányára. Az etikai és kulturális problémák leküzdésén kívül is még sok kísérletre van szükség amíg teljesen igazolódik az állati szervek kompatibilitása az emberi testtel.

o_lucky_man.jpg

Church alapított egy privát eugenetikai társaságot, amely ezeknek a kutatásoknak az elmélyítésére koncentrál.

Szólj hozzá

tudomány biológia orvostudomány szervátültetés