2015. dec 02.

Egészségesen és finoman

írta: Göbölyös N. László
Egészségesen és finoman

Benke Rita: Egészségőrző ételek

edeskonyve.jpg

Van egy tévhit az egészséges táplálkozást illetően, mely szerint az egyrészt elválaszthatatlan a koplalástól, a gyötrelmes diétáktól, másrészt pedig unalmas és többnyire íztelen. Mint minden előítélettel szemben, ezzel is nehéz harcolni, pedig csupán találékonyság és fantázia kérdése, hogy miként tesszük élvezetessé egészségünket erősítő és megőrző étkezésünket anélkül, hogy ezt valamiféle áldozatvállalásként, lemondásként kellene átélnünk.

Éppen ennek bebizonyítására is született meg Benke Rita természetgyógyásznak, a Harmónia Életmód Centrum munkatársának, akit sokan ismerhetnek a Duna TV család-barát című műsorából, Egészségőrző ételek című könyve. Munkájában kiemelt szerepet tulajdonít az életmód megváltoztatásának, ezen belül az egészséges táplálkozásnak. Az életmódváltáshoz szükséges különböző receptekből született meg több évi munkával ez az összegzés. A kötetben olvasható vegetárius ételek nem csupán „elméletben” léteznek, Rita szinte valamennyit maga is elkészítette, és – miután az étkek legszűkebb környezetében sikeresen kiállták a próbát – jogot nyertek arra, hogy helyet kapjanak a mindennapi családi étrendben és ebben a különleges „szakácskönyvben.” Az idézőjelet csak azért használjuk, mert nem egy szokványos receptkönyvről van szó. A kötet különleges eleme az ételleírásokat követő függelék, melyben útmutatást találhat az olvasó, ha fogyni szeretne, ha hús helyett alternatív megoldásokra kíváncsi, ha gyógyszer helyett természetes vízhajtást és „zsírégetést” akar elérni. Mindezeken túl választ kaphatunk arra is, hogy melyek az élelmiszerek legfontosabb hatóanyagai, alkalmazási lehetőségei és a legismertebb gyógyhatásai.

A könyvet számos színes fotó és apró sztori is gazdagítja, egyúttal átadja a szerzőből áradó életörömöt, kedvet csinál konyhaművészetéhez, amely a közös alkotásokkal még a családi harmóniát is erősítheti. Különösen jó pillanatban jelenik meg a kötet, hiszen hamarosan itt vannak az év végi ünnepek, és sokan gondolnak arra, hogy miként készítsék fel szervezetüket a nagy lakomákra, és aztán hogyan zökkenjenek vissza a rendes kerékvágásba. Számos megoldás kínálkozik ezeken az oldalakon, mi több, még olyan ötleteket is találhatunk benne, amelyekkel akár Karácsonykor, akár Szilveszterkor meglephetjük szeretteinket.

Benke Rita Egészségőrző ételek című könyve az Underground Kiadó gondozásában jelent meg. Megrendelhető a következő címen:

http://undergroundbolt.hu/egeszsegorzo-etelek

http://www.harmonia-centrum.hu/benke-rita-termeszetgyogyasz

 

Szólj hozzá

könyv táplálkozás életmód gasztronómia Egészség Benke Rita vegetarianiznus