2015. dec 03.

Szexisták a nők a saját nemükkel szemben?

írta: Göbölyös N. László
Szexisták a nők a saját nemükkel szemben?

anger.jpg

Fütyülés, illetlen mozdulatok .... egyre több nő panaszkodik arról,hogy vegzálások érik az utcán a férfiak részéről. Azt gondolhatnánk viszont, hogy a nők nagyobb kedvességgel bánnak saját nemükkel. Ám egy kisérlet, amelyet az ontarioi McMaster egyetem végzett, ezt nem igazolja.

A kutatók 86 heteroszexuális egyetemi hallgatónőt hívtak meg, és anélkül, hogy elárulták volna a kísérletük lényegét, két csoportba osztva párosan helyezték őket el egy-egy szobában. A párok között voltak barátnők és idegenek is. Miközben az egyik csoportban lányok arra várakoztak, hogy valaki foglalkozzon velük, a szobájukba belépett egy harmadik, konzervatív eleganciával felöltözött szőke nő. A másik csoport tagjait viszont egy szexis, rövid blúzba, miniszoknyába, csizmába öltözött nő kereste fel.

A kísérlet lényege abban állt, hogy miként reagálnak a várakozók a harmadik nőre. Az eredmény: nemtetszésük jeléül égnek emelték a tekintetüket, végigmérték a feje búbjától a lábáig,volt, aki megvetően jegyezte meg: „Ki a fene ez?” Mindenestre, a szexisnek öltözött szőke nőt kétszer olyan agresszíven és negatívan ítélték meg, mint a konzervatív öltözetűt és a kritikákat élesebben fogalmazták meg a barátnőpárok.

A kísérletet nem lehet perdöntőnek tekinteni - mondják a szakemberek - egyrészt azért, mert kevesen vettek részt benne, másrészt azért, mert a kísérleti alanyok csak egyetemistákból álltak. De más kísérletek, nevezetesen David Bussé, a texasi egyetem professzoráé, ugyanebbe az irányba mutatnak. Az 1990-es években kimutatta, hogy a nők alapvetően kétféle módon inzultálják riválisaikat. Az egyik az úgynevezett „slut shaming”, amely azzal operál, hogy elterjeszti az illetőről, hogy könnyű nő, sok partnere van és rövid ideig tartó kapcsolatokat keres. A másik a küllemét, a súlyát, a ruháit, a rövid szoknyáit, a mély dekoltázsát bírálja.

Miért ilyen kegyetlenek a nők? Buss a “The Evolution of Desire: Strategies of Mating“ című könyvében azzal magyarázza, hogy vannak olyan nők, akik szerint hosszú távú kapcsolat kiépítésére irányuló vágyaikat keresztezik azok a nők, akik külsejükkel, viselkedésükkel hatnak a férfiakra. Ezt olyan veszélynek érzik, amely saját reputációjukat fenyegeti.

Augustin Fuentes, a Notre Dame egyetem antropológiai tanszékének vezetője szerint a fiúk és a lányok 7 éves korukig egyformán agresszívak és ezt direkt módon fejezik ki verekedéssel, hajhúzással. De ahogy az idő múlik, egyre nagyobb lesz a társadalom nyomása, amely egyre kevésbé fogadja el, hogy egy lány verekedjen. Így más módszereket kell kifejlesztenie agresszivitása levezetésére. És milyenek a férfiak egymás iránt? Ők sem jobbak, csak a riválisban más céloznak meg: a pénzét és a társadalmi státuszát. Mert tudatosan vagy nem, azokat az értékeket tekintik a maguk számára veszélyesnek, amiket a nők látnak bennük.

Összegezve, mindkét nem azokat az értékeket támadja a másik vele azonos nemben, amelyet, a másik nem elismer, a pénzforrásokat a férfiaknál, a szexuális hűséget, a fizikai vonzerőt a nőknél. És ezekre mi, földi halandók is könnyen tudunk példákat mondani saját tapasztalatainkból…

 

Szólj hozzá

szexizmus