2015. dec 13.

Turista-látványosság lesz a Beatles asrámja

írta: Göbölyös N. László
Turista-látványosság lesz a Beatles asrámja

risikes_2.png

Risikes indiai város nevét 1968-ban ismerte meg a világ, amikor megjelent a sajtóban a nagy szenzáció: a Beatles tagjai visszavonultak Maharishi Mahesh jógi meditációs központjába, hogy tanulmányozzák a transzcendentális elmélyülést. Az egykori asrámot most ismét megnyitották a nagyközönség előtt.

India, a keleti bölcsesség, életforma és spiritualitás a hippikorszakban hódította meg a nyugati ifjúságot. Már a beat-költőkre, Allen Ginsbergre, Jack Kerouacra is hatottak e tanok, de igazán nagy lendületet azután vett ez az irány, hogy a Beatles megismerkedett Maharishivel. Az India iránt már korábban is érdeklődő George Harrison volt a katalizátor, ő vitte el társait 1967-ben egy angliai meditációs kurzusra, majd a következő évben már Risikesbe utaztak, hogy feltöltődjenek és nem utolsó sorban lelkileg is magukhoz térjenek menedzserük, Brian Epstein öngyilkossága után. A Gombafejűek, akik mind párjukkal érkeztek, eredetileg három hónapra tervezték az asrámba való visszavonulást, ahol olyan hírességgel osztoztak a meditáció örömeiben, mint a Beach Boys több tagja, Donovan, vagy Mia Farrow és húga, Prudence. A nagy hírverést kapott elmélyülés azonban felemásra sikerült. Először Ringo Starr dobta be a törülközőt, 10 nap után távozott arra hivatkozva, hogy túlságosan fűszeresek az ételek. Paul McCartney egy hónapig bírta, további hét múlva azonban John Lennonnak és George Harrisonnak is elege lett, mert képmutatónak tartották a Maharishit. Az idős jógi állítólag kikezdett Prudence-szel, miközben tanítványait az önmegtartóztatásra bíztatta…

Az indiai út fordulatot hozott Lennon és McCartney magánéletben is: John nem sokkal később végleg szakított feleségével, Cynthia Powell-lel és életét Yoko Onóhoz kötötte, és véget ért Macca és Jane Asher románca is, mert feltűnt a színen Linda Eastman.

Ennek ellenére az elvonulás nem volt haszontalan, mert a különleges környezet rendkívüli módon megihlette az együttes tagjait: nem kevesebb, mint 48 dal született Risikesben, ezeknek nagy része az 1968 novemberében megjelent legendás White Albumon kapott helyet, de jutott belőlük az Abbey Roadra és a korai szólótörekvésekbe is. A White Albumról leggyakrabban persze az ironikus Dear Prudence-t és a Sexy Sadie-t emlegetik, de innen való a Julia, a Mother Nature’s Son, a szürreális Happiness Is A Warm Gun, az I’m So Tired is.

A Beatles-kapcsolat vége nem ártott Maharishinek, aki egészen 2008-ban bekövetkezett haláláig a ma már tudományos körökben is elismert transzcendentális meditáció legfőbb guruja maradt. A risikesi asrám azonban csak a 70-es évek közepéig működött. Híre mégis megmaradt a Beatles-rajongók körében, és az elmúlt évtizedekben sokan látogatták meg, hogy átéljék a mítosz egy darabkáját. Voltak olyanok, akik még graffitikkel is díszítették a falakat, amelyek egy tigris-rezervátum közelében állnak.

A helyi hatóságok most véget vetettek a vadlátogatásoknak: a hazai turistáknak 150 rúpiát (2 és fél dollárt), míg a külföldieknek 700 rúpiát (10, 5 dollárt) kell leperkálniuk a megtisztított, gondozott kertekkel és ösvényekkel újjávarázsolt asrámba való belépéskor. És mostantól kezdve a falakra firkálni is csak külön engedéllyel szabad.

risikes.jpg

 

Szólj hozzá

spirituális Beatles India