2016. jan 03.

Divat lett a könyvtár-szálloda

írta: Göbölyös N. László
Divat lett a könyvtár-szálloda

konyvtar.jpg

Korábban volt a bed and breakfast, most itt van a bed and book. Tokióban megnyílt az első kombinált hotel, Észak.Európában pedig az olvasás szerelmesei átváltoztatják szalonjukat irodalmi fogadókká. - irja a Le Figaro.

A japán főváros Ikebukuro negyedében nyílt meg a Shibuya Publishing and Booksellers kiadó házzal együttmüködésben az első bed and books szálloda. Nincsenek benne külön szobák, csak egy hatalmas terem, amelyet könyvállványok szegélyeznek. Több mint 1.700 kötet áll a vendégek rendelkezésére. Az ágyak kis alvófülkékben vannak elhelyezve, amelyeket függönnyel lehet elkülöníteni, hogy a látogató, ha úgy gondolja, megőrizheti magányát.

„Nincsenek kényelmes matracaink, gyapjú párnáink vagy villany melegítésű takaróink. Minden szigorúan funkcionális. Fotelünk főcélja, hogy a nálunk megszállók olvassák a könyveinket és jól aludjanak” - mondja a tulajdonos.

A könyvek sokfélék, vannak japán klasszikusok, köztük híres mangák, de megtalálható egy enciklopédia is, amely a szaké készítés titkait árulja el.

A vendég csatlakozhat a többiekhez egy-egy közös könyvélmény megvitatására, de senki sem veszi zokon, ha megmarad a saját kuckójában. Ma minden harmadik vendég külföldi, de a 2019-es Rugby Világkupa majd a 2020-as Olimpiai Játékok még több turistát vonzhatnak.

A norvégiai Tromsöben, az északi sarkkör városában is kedvelik a könyveket. Népszerűvé vált a TripAdvisoron az a hotel, amely szintén az új divatnak hódol.A légköre nagyon retro.

Reikjavíkban egy 1930-ban épült ház ad otthont a pihenéssel egybekötött művelődésnek. Ott nemcsak olvasni, hanem könyveket csereberélni is lehet. Hugo, a tulajdonos borszakértő volt Dél-Franciaországban. Feleségével, az izlandi Karlottával osztoznak az utazás, a gasztronómia és a könyvek szeretetében.

„Úgy gondoljuk, hogy a könyvnek nem szabad statikus tárgynak lennie. Meg kell osztani másokkal és részt kell vennie tulajdonosa utazásaiban.” -mondja a házaspár. Úgy gondolják, hogy ennek a szolgáltatás formának a mai feszült világban is lehet sikere.

Szólj hozzá

utazás Japán Norvégia Irodalom Izland