2016. jan 05.

Hogyan változik a demenciában szenvedők humorérzéke?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan változik a demenciában szenvedők humorérzéke?

benny-hill.jpg

Ha valaki nevet azon, hogy egy gyerek leesik a kerékpárjáról, az lehet ízléstelenség, de ugyanúgy a demencia korai jele - mondják a londoni University College Demencia kutató központjának szakemberei, akik munkájukról az Alzheimer,s Disease szakfolyóiratban számoltak be.

Különböző demenciában / elsődleges progresszív afázia, szemantikai demencia, fronto-temporális demencia, Alzheimer-kór / szenvedő 48 páciens hozzátartozóit kérdezték. Főként az Alzheimer kórosok / a demenciák 60-70 %-t jelentik / és a fronto-temporális demenciában szenvedők/ ez leginkább az 55 éven aluliaknál fordul elő/ érdekelték őket. Míg az Alzheimer-kórt korán fel lehet ismerni a friss információk memorizálási nehézségei miatt, a fronto-temporális demencia / DFT / inkább a magatartást és a személyiséget módosítja, mivel ennél a betegségnél a közepes prefrontális kéreg sérül, amely kulcszónája a másokkal való interakciónak, amelynek része a humor is.

A DFT-ben szenvedő páciensek hozzátartozói átlag kilenc évvel az első szimptómák megjelenése előtt észrevették náluk a kedély és a humor minőségének változását. A betegek, például, jobban kedvelték a börleszk komédiákat, Mr. Beant, Benny Hill-t, Tom és Jerryt, mint a szatirikus vagy abszurd humort. Jelentéktelen eseményeken nevettek - rosszul parkoló autón, ugató kutyán, vagy egyáltalán nem nevetséges komoly dolgokon, egy asztmás rokonon, aki nehezen szedte a levegőt, vagy valakin, aki leforrázta magát.

„Azok az emberek, akik DFT-ben szenvednek, elfelejtik azokat a szociális szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy másokhoz alkalmazkodjanak, a másik ember helyébe képzeljék magukat, felismerjék mások érzéseit, nem értik a másodfokú szarkasztikus humort és megmarad nekik az az alacsonyabb fokú, amit a kisgyerekek értenek.”- magyarázta dr. Serge Belliard neurológus.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a munkát folytatni kell, mivel több tapasztalatra van szükség a témában és azt is figyelembe kell venni, hogy a humorérzék változhat egészen más patológiák, például, depresszió miatt is.

Szólj hozzá

humor betegség egészség pszichológia