2016. jan 07.

Az emlékek fogságában

írta: Göbölyös N. László
Az emlékek fogságában

improve-memory.jpg

Vannak emberek, akik életük minden pillanatára emlékeznek egészen kis koruktól kezdve. Ők a Highly Superior Autobiographical Memory / HSAM / szindrómában szenvednek és kb. 80-an vannak a világban, akiket diagnosztizáltak.

Ez az emlékező tehetség, mint a szindróma elnevezése is mutatja, csak a személyes emlékekre, illetve azokra az eseményekre és érzésekre vonatkozik ‚amelyek részei az életüknek. Ha valami miatt felidéződnek bennük, az olyan eleven, mintha akkor újra megtörténnének. Ilyen a ma 25 éves Rebecca Sharrock is. Pontosan emlékszik arra, hogy mikor, hányszor ütötte meg gyerekként a térdét, mint mondott a nagyapja valamilyen alkalomból. Ezzel akár kivételes lénynek is érezhetné magát, ugyanakkor szenved attól, hogy bármennyire szeretné, nem tud elfelejteni az életből semmit. Vigyáznia kell, hogy amennyire lehet, az emlékek ne idéződjenek fel benne, ezért csak bekapcsolt rádió és szűrt fény mellett tud aludni.

A család számára a lány négyéves korában tudatosult, hogy HSAM- ban szenved. Édesanyja egy televíziós közvetítésből jött rá, hogy lánya a HSAM szimptómáit produkálja. Addig arra gyanakodtak, azt hitték, hogy autista. Rebecca pedig teljesen normálisnak érezte az életét. A jó és a rossz emlékek, amelyeket állandóan magával cipelt, számára belefértek a normalitásba.

A kaliforniai egyetem szakorvosai, kutatói különös figyelemmel kísérik életét, mint az egyik legfiatalabb HSAM-ben szenvedőjét. Egy pszichoterapeuta is van mellette, akinek az a feladata, hogy az emlékek rohamai ne bontsák fel a lelki egyensulyát. Ő azonban, amióta tudja a valóságot, jobban érzi magát és megtanulta bizonyos mértékig kivédeni a veszélyeket, azt, hogy kerülje az emlékeket előidéző alkalmakat, például, a televízió egyes adásait. Sok időt tölt a közösségi honlapokkal, keresi a hozzá hasonló szupermemóriával rendelkezőket, konzultálnak egymással és mint a lap írja, talán arról álmodnak, hogy egyszer mindent elfelejtenek.

Szólj hozzá

tudomány agy emlékezet