2016. jan 28.

Mindenki ártatlan?

írta: Göbölyös N. László
Mindenki ártatlan?

hungary.jpg

Vajúdtak a hegyek és még egy egeret sem szültek. Hat év alatt ennyire tellett egy magyar bíróságnak, hogy az ország története legsúlyosabb természeti katasztrófájának összes vádlottját (igaz, csak első fokon) az összes vádpont alól felmentették.

Ez ugyanolyan vérlázító, mint amikor a Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyt tönkretevő, halálos áldozatokat is követelő vörösiszap-áradat másnapján a kormányfő közölte, hogy ki a felelős. Mielőbb a legcsekélyebb vizsgálat megkezdődött volna.

Vajon mitől lett most mindenki ártatlan? Akkor kinek a lelkét nyomja 10 ember halála, több mint kétszáz ember súlyos sérülése, egy életre való megnyomorodása, hogy életek munkája ment pocsékba néhány perc alatt? Mire volt jó a hat év, a rengeteg szakértő, ha most senkinek a felelősségét nem tudták megállapítani? Ezért kellett vajon a büntetőtanácsot többször lecserélni, és módosítani a vádiratot, hogy véletlenül se kelljen senkit sem elítélni? Vajon milyen erők mozogtak a háttérben, hogy a gondatlanságból elkövetett emberölés, vagy a súlyos környezetkárosítás nem bizonyuljon bűnnek?

A halottak hozzátartozóit, a károsultakat ki lehet fizetni némi pénzzel, már amennyire ez gyógyír lehet számukra. (Mellesleg máig nem tudjuk, hogy hová tűntek a lakosság által összegyűjtött segélyek nagy része…). A természet károsodását unokáink is érezni fogják. A helyiek ma sem nyugodtak, azt mondják, hogy a megmaradt tározók ugyanúgy nem biztonságosak, mint az átszakadtak.

Amikor a jelenlegi kormány átvette a hatalmat, a győztesek szóvivője azt mondta: „Magyarország megszűnik következmények nélküli ország lenni”. Látjuk, hogyan váltak a szavak „tettekké.” Felsorolni is nehéz lenne azokat az eseteket, amelyek egy normális országban nem végződhettek volna másképp, csak komoly börtönbüntetésekkel, milliárdos kártérítésekkel. Most (igaz, még csak első fokon, de ne legyenek illúzióink) egy bíróság megpróbál ismét pontot tenni egy, az egész országot megrázó tragédia végére felmentő ítéletével. És az ország abban is „következmények nélküli” marad, hogy várhatóan néhány napig tartó „közfelháborodás” után ez az ügy is elcsitul és az élet megy tovább…

 

Szólj hozzá

katasztrófa jog környezetvédelem bűnügy vörösiszap Magyarország