2016. jan 31.

Allergiáinkért a neandervölgyi a felelős

írta: Göbölyös N. László
Allergiáinkért a neandervölgyi a felelős

31_neanderthal_r_w.jpg

A modern ember allergiái azokból a génekből származnak, amelyeket a neandervölgyi és a gyeniszovai embertől, a Homo Sapiens kihalt őseitől származnak egy kereszteződés miatt, ami kb. 40 ezer évvel ezelőtt történt.

Ez a történelemelőtti kereszteződés teszi, hogy modern emberek, az afrikaiak kivételével, genetikai örökségük 1%-át ettől a Szibériában élt két fajtól örökölték.

A hat közül három a legelterjedtebben található meg a mai emberben és fontos szerepet játszanak az immunrendszerben – írják a kutatók az American Journal of Human Genetics szaklapban – ami arra enged következtetni, hogy ez pozitívum jelent a fejlődés szempontjából. De a három gén ugyanakkor felelős az immunrendszer szuperérzékenységéért is, a belőle következő allergiákért, asztmáért, szénanátháért.

Ezek a gének valószínűleg akkor kerültek a modern ember szervezetébe, amikor kb. 50 ezer évvel ezelőtt elindultak az első csoportok Afrikából Európa felé, találkoztak az Európában élő neandervölgyiekkel és szexuális kapcsolatba kerültek velük. A kereszteződésből olyan előnyök is származtak a modern ember számára, mint az új élelmiszerek emésztéséhez szükséges anyagcsere kialakulása, mivel a neandervölgyiek már 2000 évvel korábban ott éltek Európában és Szibéria nyugati részben, jobban alkalmazkodtak a klímához, a betegségek kórokozóihoz, az ottani élelmekhez és génjeikkel ezt is átadták.

A németországi Max Planck Intézet kutatói felfedezték, hogy a három gén közül kettő a neandervölgyi embertől, egy a gyenyiszovaitól származik. Az első megtalálható az afrikai kivételével az egész emberiségben, a második az ázsiaiakban, a harmadik pedig csak egy kis ázsiai népcsoportban.

A párizsi Pasteur Intézet kutatói az immunrendszer 1500 aktív génjének vizsgálatából azt állapították meg, hogy az új életkörülményekhez való alkalmazkodás 6-13 ezer évvel ezelőtt ment végbe, amikor az ember gyűjtögető-vadász életmódról áttért a földművelésre.  

Szólj hozzá

tudomány régészet egészség allergia neandervölgyi