2016. feb 03.

A meztelenség dicsérete

írta: Göbölyös N. László
A meztelenség dicsérete

meztelenseg.jpg

Amikor az embert még csak a természetes „bundája” borította, nem ismerte a szégyent. Amióta szőrtelenek lettünk és beborítjuk testünket, foglyai lettünk a szégyenérzet szövevényes pókhálójának. Ezt igyekszik kibogozni Anna Meldolesi olasz írónő A meztelenség dicsérete című könyvében.

„A szégyenérzet bonyolult, változó, zavarba ejtő érzés – írja – Nyugodtan mutogatjuk testünket bikiniben a strandon, de nem megyünk ki az utcára fehérneműben, pedig az elfedett terület ugyanakkora. Ugyanez vonatkozik a férfiakra is, akik a strandon nem szégyenkeznek, de az utcára nem mennének ki még rettenetes boxerben sem.”

Az írónő rövid áttekintést ad Lucy-ról, a kis fosszilis nőtől a mai időkig, amikor a társadalom logikailag érhetetlen értelmezést adott a meztelenségnek: egyrészt tűri a végleteket, másrészt szeméremsértőnek nyilvánítja, ha az anya gyermekének szoptatása céljából lemezteleníti nyilvános helyen a mellét.

Néhány évtizeddel ezelőtt a topless volt a szemérmetlenség csúcsa és a meztelenség olyan mértékben foglalkoztatta az embereket, hogy Dino Risi még filmet is készített róla. A Meztelent látok című filmben (Vedo nudo) a Nino Manfredi alakította ügynöknek olyan rögeszméjévé vált a meztelenség, hogy ott is meztelen nőt látott, ahol nem volt semmi. Ebben közrejátszott az is, hogy meleg vizes tömlőket árult a következő erotikus szöveggel: „Forró vagyok, selymes, vigyél az ágyadba, csak ezer lírába kerülök.”

Szőrzete elvesztésével radikális változás következett be az emberiség történetében – folytatja az Anna Meldonesi – Mi emberek, kiterjedt családunkban csak mi vagyunk szőrtelenek, csak mi fabrikálunk magunknak ruhákat, és szégyenkezünk, amikor levetjük”. Ám a meztelenség sok jó és rossz dolgot hozott. Létrejött a divat, ugyanakkor jött a frusztráció, változott a szépség fogalma és megszületett sok tabu. A meztelenség létrehozta a cenzúrát. Segítette a nárcizmus megjelenését, az exhibicionizmust, ami sokszor fordítva sül el. Példa erre Anthony Weiner amerikai politikus, aki erekcióban lévő nemi szervének fotóját küldözgette a lányoknak. Nemcsak nevetségessé vált ezzel, hanem politikai karrierjének is befellegzett.

A szégyenérzet megváltoztatta a nyelvet, gazdagította a szókincset. Az angoloknak például két szavuk is van a meztelenségre: a „naked” a természetes ártatlanságra utal, a „nude” viszont mesterséges, stilizált és tudatos meztelenségre, „amely szárnyakat ad a képzeletnek és Erosnak”.

De minden viharos gyorsasággal változik, nincs szükség évmilliókra, mint amíg az ember szőrtelenné vált. Jöhetnek újabb borzongtató változások, amelyek felülmúlják Marilyn Monroe szellemesen erotikus válaszát arra a kérdésre, hogy mi van rajta, amikor aludni tér: „Két csepp Chanel 5” – volt a sztár híressé vált felelete.

Szólj hozzá

szex erotika életmód erkölcs Társadalom