2016. feb 07.

A szoptatás életet menthet

írta: Göbölyös N. László
A szoptatás életet menthet

allattamento.jpg

Az anyatej tápanyagokban gazdag és védi a gyermek egészségét, ugyanakkor erősíti a mama-baba kapcsolatot. Egy nemrég született tanulmány szerint évente több mint 300 ezer életet menthetne meg.

A Lancet-ben publikált kutatást a Bill and Melinda Gates alapítvány és a brit Welcome Trust finanszírozta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már régóta ajánlja a gyermekek szoptatását hat hónapos korukig. Ennek szükségességét ez a kutatás is alátámasztja. Ez vonatkozik mind a szegény, mind a gazdag országokba, bár ez utóbbiakban kisebb a csecsemőhalandóság. Egyes szakértők állítása szerint a szoptatás a gyermeki túlsúly kockázatát és csökkenti, sőt, az anyánál a mellrák kockázatát is.

A WHO célul tűzte ki 2025-ig 50%-kal növelni a csecsemők anyatejjel való táplálását. Ezt célzott egészségügyi politikával elérhetőnek tartja. Például a mesterséges tej piacának korlátozásával, de olyan törvénnyel is, amely hat havi anyasági szabadságot engedélyez a nőknek. A világban a csecsemőknek csak kevesebb mint 35%-a kap élete első 4 hónapjában anyatejet. A gazdag országokban átlag minden ötödik csecsemő. A kiegészítő táplálék gyakran nem megfelelő, és nem biztonságos. Egy éves korán túl pedig csak nagyon kevés gyermek kap anyatejet. Angliában 0, 5, Írországban 2, Dániában 3, Franciaországban 9 %. A rekord Japáné, 60%, majd Norvégia (35), Finnország (34), az Egyesült Államok (27) és Spanyolország (27) következik a sorban.

 

 

 

 

Szólj hozzá

orvostudomány Egészség Anyaság